Luna premierelor la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova
Publicat de Lica Simona, 7 mai 2021, 14:16
Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova redeschide sălile de spectacol, chiar din acest week-end, dând startul unei luni pline de spectacole. Sunt nu mai puțin de trei premiere, în luna mai, toate cu publicul prezent în sală. „Pescărușul”, regia Florin Caracala și „Cântăreața cheală vs. Momente și schițe”, regia Alexandru Boureanu, realizate în parteneriat cu Departamentul de Arte din cadrul Univeristății din Craiova și „Ultimul dans al libelulei”, regia Florin Caracala sunt noile spectacole, pe care craiovenii le pot vedea, începând cu sfârșitul acestei săptămâni.
„Pescărușul”, după A.P. Cehov, regia și scenografia Florin Caracala
Pornind de la celebra piesă „Pescărușul”, spectacolul este o ironizare iconică a universului cehovian. Actorii încearcă să explice parcursul emoțional al personajelor cehoviene cu detașare și cu umor. Rezultatul este un spectacol în care actorii, studenți ai anului al III-lea la specializarea Arta Actorului din cadrul Departamentul de Arte al Universității din Craiova, folosesc textul lui Cehov ca o oportunitate de a se juca cu mijloacele teatrale și experimentează, în contra realismului, o punere în scenă (în versuri) a unui text emblematic.
Alături de regizor, din echipa de creație mai fac parte Cătălina Vînătoru, asistent de regie, iar muzica este compusă de Ovidiu Cârstea și Mihai Alexandru. Distribuția: Mihai Alexandru, Cătălin Blendea, Burdușel Vlad, Ovidiu Cârstea, Irina Danciu, Alexandra Mihalcea, Roxana Mutu, Norel Cristian Petec, Delia Toader, Mihai Viță, Iarina Zidaru.
Spectacolul poate fi vizionat pe 7 și 8 mai, ora 19:00, la Sala Atelier (Pictură).
„Cântăreața cheală (de Eugène Ionesco) vs. Momente și schițe” (de I.L.Caragiale )
Studenții Departamentului de Arte al Universității din Craiova, sub îndrumarea prof.univ.dr. Alexandru Boureanu, vor aduce pe scena Naționalului craiovean o producție deosebită – „Cântăreața cheală (Eugène Ionesco) vs. Momente și schițe (I.L.Caragiale)”, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi. Scenografia este semnată de Vanessa Beca. Conducerea și compozițiile muzicale îi aparțin lect.univ.dr. Octavian Gorun. Spectacolul reprezintă lucrarea de licență a studenților din anul III – Actorie și stagiul de practică al masteranzilor – anul II Arta Actorului.
Ii vom vedea pe scenă pe: Ovidiu Cârstea, Roxana Mutu, Cătălin Blendea, Alexandra Mihalcea, Gabriela Popescu, Irina Danciu, Mihai Viță, Adelina Galiceanu, Mihai Alexandru, Iarina Zidaru.
Premiera spectacolului va avea loc pe 14 și 15 mai, ora 19:00, la Sala Atelier (Pictură).
„Ultimul dans al libelulei”, regia Florin Caracala
Comedia „Ultimul dans al libelulei”, scrisă de craioveanul Cornel Mihai Ungureanu în anul 2012, a fost premiată la concursul de dramaturgie al FestCo (Festivalul Comediei Românești).
„Autorii nu fac spectacol. Nici spectacole. Suntem la teatru, tărâmul regizorilor și-al actorilor. Dar bucuria mea ar fi să ne simțim bine în această seară, să o privim în față, fără spasm ori resentimente, să râdem și să ne veselim! În definitiv, suntem cu toții libelule, iar viața e ultimul nostru dans.”- Cornel Mihai Ungurenu.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Iulia Lazăr, Alina Mangra, Tamara Popescu, Dragos Măceșanu, Marian Politic, Cătălin Mihai Miculeasa, Mihai Viță.
Premiera spectacolului va avea loc pe 19 și 20 mai, de la ora 19:00, la Sala „Amza Pellea”.
Din programul acestei luni mai fac parte spectacolele:
„Toc Toc”, de Laurent Baffie, regia Alexandru Boureanu și Raluca Păun- 22 si 23 mai, ora 19:00; „Viva la vulva!”, de Marius Aldea, regia Andrea Gavriliu- 26 si 27 mai, ora 19:00; „Gândește-te la Africa”, de Gordon Dryland, regia Alexandru Boureanu, spectacol ce va avea primele reprezentații cu public pe 29 si 30 mai, ora 19:00.