Mai multe paturi la terapie intensivă (audio)
Publicat de Liviu Goga, 21 septembrie 2021, 14:38
Autorităţile iau noi măsuri pentru asigurarea unui număr cât mai mare de paturi la Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid ce au nevoie de îngrijire specială. Este tema unei videoconferinţe pe care premierul, Florin Cîţu o are cu reprezentanţii DSP, ai ISU, Ambulanţei şi cu manageri de spitale. Se va discuta în special despre personalul medical ce trebuie detaşat. Participă şi ministrul interimar al sănătăţii, şi secretarul de stat Raed Arafat. Videoconferinţa are loc în contextul în care, ieri, în întreaga ţară mai erau libere doar 19 paturi ATI pentru pacienţii Covid. Premierul crede că numărul paturilor trebuie să fie crească la aproape 1.600 şi a anunţat astăzi că a cerut o anchetă asupra modului în care a fost pregătit valul 4. El este nemulţumit că nu s-ar fi respectat recomandarea sa ca întreaga capacitate medicală de răspuns Covid să rămână intactă. Declaraţiile au fost făcute la Sinaia, unde prim ministrul a asistat la semnarea unui contract de finanţare a spitalului orăşenesc. Petruţa Obrejan a urmărit conferinţa de presă:
Tot la Sinaia, premierul Florin Cîţu i-a acuzat din nou pe cei de la USR-PLUS pentru colaborarea cu AUR, o formaţiune care a acţionat şi acţioneză împotriva vaccinării anti Covid. Premierul a spus că parlamentarii USR PLUS nu au nicun cuvînt critic la adresa AUR şi că ar tranzacţiona sănatatea românilor pentru voturile din Parlament la moţiunea de cenzură.
La scurt timp a venit şi replica de la liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu. El a declarat ca premierul Florin Cîţu ar fi singurul responsabil pentru eşecul campaniei de vaccinare şi pentru rata mare de infectare. A mai spus că îl aşteaptă pe primul ministru în Parlament cu explicaţii pentru modul în care a gestionat răspunsul la pandemie:
Între timp, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat un ordin prin care Inspecţia Sanitară de Stat va monitoriza zilnic situaţia paturilor de Terapie Intensivă pentru bolnavii covid. Peste 180 de Inspectori DSP se vor asigura că paturile declarate există fizic şi sunt utilizate conform deciziilor asumate din planurile de rezilienţă întocmite la nivelul fiecărui judeţ. Potrivit unui comunicat, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, este publicat Planul Naţional de rezilienţă şi recrudescenţă COVID – 19, document asumat la nivelul fiecărui judeţ de către managementul direcţiilor de sănătate publică şi a unităţilor sanitare cu paturi.