Mănăstirea Tismana, cea mai veche comoară monahală a țării
Publicat de Cosmin Meca, 10 iulie 2016, 14:36
Cel mai vechi așezământ monahal din România se află chiar pe meleagurile gorjenești.
Este vorba despre Mănăstirea Tismana, un remarcabil monument de reculegere unde îți poți găsi liniștea sufletească și îți poți îndrepta chipul către Divinitate. Sfântul lăcaș de cult te cucerește iremediabil dacă îi treci pragul, dorindu-ți să te întorci și a doua oară. Cu un edificiu ce pare a fi un castel medieval cu bastioane și amplasată într-o locație fermecătoare, Mănăstirea Tismana este locul perfect pentru închinăciune.
ăcașul sfânt este așezat pe vârf de stâncă, pe Muntele Stârmina, fiind înconjurat de culmi împădurite și stâncoase. Lângă sfânta mănăstire se află Peștera sfântului Nicodim, ctitorul celui mai vechi așezământ monahal din Țara Românească.
La Mănăstirea Tismana, Sfântul Nicodim a reușit să pună bazele unei vestite școli de caligrafie cu copiști de cărți în diverse limbi. Chiar înainte cu un an să treacă la cele sfinte, Cuviosul a reușit să caligrafieze și să ilustreze cu miniaturi o carte ce conține cele patru Evanghelii pe care le-a îmbrăcat cu niște coperți din argint aurit.
În prezent, aceasta este cea mai veche carte și se află expusă la Muzeul Național de Istorie din București.
Sursa: cult-ura.ro