Marea Britanie este în doliu naţional
Publicat de Cosmin Meca, 9 septembrie 2022, 17:31
Clopotele au răsunat în această după-amiază în întreaga Mare Britanie, de la Londra, la Belfast și au fost trase salve de tun în memoria Reginei Elisabeta a II-a, care a murit ieri, la 96 de ani.
A fost monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit, iar locul i-a fost luat de fiul său, Charles, care va fi oficial proclamat rege, mâine dimineață, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Saint James din Londra. Cu puțin timp în urmă, Charles al III-lea a ajuns în capitala britanică unde se întâlnește cu premierul Liz Truss. Cei doi discută detaliile procesiunilor și funeraliilor de stat care vor avea loc în următoarele 2 săptămâni. În această seară regele se va adresa națiunii, de la ora 20:00, ora României, pentru prima dată în calitate de suveran.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de condoleanțe regelui Charles al III-lea, în urma decesului Reginei. „Majestatea Sa a fost un lider excepțional, care și-a servit patria cu devotament și responsabilitate desăvârșită, reprezentând un simbol al stabilității și un veritabil reper moral pentru întreaga lume. Cele şapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a întregului Commonwealth, rămân în istoria umanităţii drept un reper şi inspiraţie pentru noi toţi şi pentru generaţiile viitoare, a transmis preşedintele României.
Moartea reginei Elisabeta a II-a este deplânsă în întrega lume, atât de politicieni şi personalităţi cât şi de publicul larg. La Paris, turnul Eiffel a fost scufundat în beznă la miezul nopţii, în timp ce la Washington drapelul a fost coborît în bernă, iar la Rio de Janeiro statuia gigantică a lui Cristos Mântuitorul fost luminată în culorile drapelului britanic, transmite Reuters.
La New York, spectatorii şi jucătorii de la US Open au ţinut un moment de reculegere, în timp ce militari din Auckland, în Noua Zeelandă, au susţinut un haka, dans ceremonial maori. Secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a arătat că Regina a fost extrem de admirată pentru graţia, demnitatea şi dedicarea arătate lumii. În Statele Unite, cel mai apropiat partener al Marii Britanii, Casa Albă a transmis că „Inimile şi gândurile noastre se îndreaptă spre familia regală şi poporul britanic”.
Reacţii şi mesaje de condoleanţe au venit şi de la liderii Uniunii Europene, preşedinţii Chinei şi Rusiei, Xi Jinping şi Vladimir Putin, dar şi muzicieni ca Paul McCartney, Mick Jagger şi Ozzy Osborne sau actori ca Hellen Mirren şi Daniel Craig.
Toţi cei care doresc să aducă un omagiu Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a şi să trimită gândurile lor către familia regală şi poporul Marii Britanii o pot face acum şi online. Ambasada Regatului Unit la Bucureşti a anunţat deschiderea unei cărţi virtuale de condoleanţe la adresa www.royal.uk