Măsuri stricte la graniță pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase
Creșterea numărului de focare de febră aftoasă în Ungaria determină autoritățile române să ia măsuri de prevenție la graniță. Boala, deși nu afectează oamenii, se răspândește rapid între animale, inclusiv prin curenți de aer, punând în pericol fermele din regiune.

Publicat de Cosmin Meca, 3 aprilie 2025, 10:54
Autoritățile pregătesc măsuri mai stricte la graniță, după ce în Ungaria au fost confirmate încă două focare de febră aftoasă. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că va avea mai multe discuții cu specialiștii despre cum poate fi prevenită infectarea animalelor din țară.
Și în țara vecină, Ungaria, se iau măsuri stricte pentru limitarea numărului de focare de febră aftoasă – au fost desfășurați soldați și s-au inițiat noi măsuri de dezinfecție într-o zonă din partea de nord-vest a țării, la granița cu Slovacia și Austria, potrivit Reuters.
Primul focar a fost raportat la începutul lunii trecute, la o fermă din apropierea graniței austriece.
Între timp, Slovacia a identificat cinci focare, a instituit stare de urgență sanitară și a decis sacrificarea a mii de bovine. Tot ca măsură preventivă, autoritățile ungare au delimitat o fâșie de 10 kilometri de-a lungul graniței comune cu Slovacia, în care a fost interzis pășunatul și au fost eutanasiați toți porcii.
Ieri, ministrul ungar al Agriculturii a anunțat că cele două focare nou descoperite afectează aproximativ 3.500 de vite. Oficiul Național de Securitate a Lanțului Alimentar din Ungaria a avertizat că febra aftoasă se răspândește cu ușurință, chiar și prin vânt, pe distanțe lungi, dar a subliniat că nu prezintă un pericol pentru om.