Mehedinți. Se activează Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei
Publicat de Cosmin Meca, 22 martie 2018, 13:30
Începând din această dimineaţă, judeţul Mehedinți se află sub avertizare hidrologică COD PORTOCALIU, până în data de 31 martie, ora 18.00, fiind vizate creşteri de debite şi niveluri pe sectorul Dunării, în aval de Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie „Porţile de Fier” cu depăşiri ale cotelor de apărare.
Totodată, este în vigoare o informare meteorologică, care vizează: vreme deosebit de rece, ninsori moderate cantitativ, polei, iar începând cu ora 15.00, judeţul Mehedinți va fi sub avertizare meteorologică COD GALBEN, de ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, cu vreme deosebit de rece.
Seara, începând cu ora 23.00, va intra în vigoare o avertizare meteorologică COD PORTOCALIU, valabilă până vineri, 23 martie, ora 15.00, fenomenele vizate fiind: ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate redusă.
Pentru gestionarea eficientă a posibilelor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate, la sediul ISU „DROBETA” al judeţului Mehedinţi va fi activat începând cu ora 23.00, Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, acesta fiind încadrat cu specialişti din cadrul instituţiilor şi structurilor cu competenţe în gestionarea tipurilor de riscuri vizate de avertizări.
Au fost transmise înştiinţări şi dispuse măsuri tuturor instituţiilor şi structurilor abilitate, dar şi primăriilor care au obligaţia ca la instituirea CODULUI PORTOCALIU să asigure serviciul de permanenţă la sediul acestora, cu personal bine pregătit şi mijloace de comunicare adecvate (fax, telefon, e-mail).
De asemenea, autorităţile locale trebuie să verifice spaţiile, stabilite prin planurile de protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţă, în care poate fi asigurată relocarea, cazarea şi hrănirea persoanelor surprinse în trafic sau afectate de fenomenele meteorologice periculoase, dar şi să asigure condiţiile necesare pentru distribuirea către populaţia sinistrată, la nevoie, a mijloacelor de strictă necesitate constând în apă potabilă şi alimente neperisabile.
O atenţie deosebită trebuie acordată femeilor gravide, persoanelor care urmează tratament de dializă sau alte afecţiuni medicale, după caz, astfel încât să poată fi organizat transportul preventiv al acestora către unităţile medicale abilitate, atunci când situaţia o impune.
Pentru evitarea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost vor fi executate patrulări de către pompieri, jandarmi şi poliţişti, pentru identificarea acestor persoane şi transportarea lor în centrele de cazare temporară. Misiuni de patrulare vor efectua şi echipajele SMURD, dar şi cele ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă după finalizarea intervenţiei şi până la revenirea la bază, în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost.
Prin dispeceratul ISU MH va fi monitorizată situaţia operativă din zona de competenţă, efectivele subunităţilor noastre fiind pregătite să intervină în sprijinul comunităţilor, dacă situaţia o va impune.
Adresăm populaţiei rugămintea de a evita deplasarea în zonele vizate de avertizări amintindu-le câteva reguli şi măsuri ce trebuie respectate pentru evitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi bunuri materiale:
– Să utilizeze autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conducă, să aleagă drumurile principale şi să evite drumurile secundare considerate scurtături;
– Să respecte indicaţiile autorităţilor cu privire la restricţii, blocaje, cât şi la folosirea rutelor ocolitoare;
– Să îşi echipeze autoturismul pentru condiţiile de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.), asigurându-se că funcţionează sistemul de încălzire, că dispun de pături, lanterne, apă şi alimente, dar şi că au suficient carburant;
– Să nu lase copiii să îi aştepte în maşinile parcate şi să nu-i transporte pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare sau neechipate corespunzător
În cazul blocării autovehiculelor în afara localităţii, să ia următoarele măsuri:
– să tragă autoturismul pe partea dreaptă a drumului, în afara părţii carosabile, cu luminile de avarie pornite;
– să apeleze 112 şi să indice locul de blocare;
– să pornească motorul şi sistemul de încălzire câte 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior – cu asigurarea ventilaţiei pe timpul funcţionării motorului autovehiculului prin deschiderea uşoară a unui geam;
– să cureţe zăpada de pe ţeava de eşapament;
– să consume lichide pentru evitarea deshidratării;
– pe timpul nopţii, să pornească lumina din interiorul autovehiculului, pentru a fi localizaţi de către echipajele de intervenţie.
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător, evitându-se utilizarea instalaţiilor defecte sau improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon şi chiar incendii, care îi pot pune în pericol, atât pe ei, cât şi pe ceilalţi.