Melodia „Ani de liceu” este fredonată cu plăcere și azi, la 30 de ani de la lansare. Compozitor i-a fost Florin Bogardo
Publicat de Cosmin Meca, 9 decembrie 2016, 11:14
Numele lui Florin Bogardo are o sonoritate aparte iar multe dintre melodiile sale vor fi fredonate multă vreme, de acum încolo, de către români. Sunt melodii care își găsesc ușor calea către suflet. Oare care dintre noi n-a fredonat măcar odată melodia „Ani de liceu”, amintindu-și de vârsta aceea frumoasă la care ți se pare că nimic nu este imposibil și la care crezi cu tărie că poți face lumea mai bună, asemeni lui Prometeu – titanul legendar?!
Viața lui Florin Bogardo n-a fost foarte lungă, dar a fost una rodnică, dedicată întru totul creației. Marele interpret și compozitor s-a născut la București, la un an după ce România intrase în Cel de-al Doilea Război Mondial spre a recupera ceea ce răpiseră bolșevicii. Debutul lui Florin Bogardo în activitatea de compoziție muzicală a avut loc la începutul anilor ′60, pe când avea doar 21 de ani.
Două creații de mare succes ale lui Bogardo sunt „Tu ești primăvara mea” și „Să nu uităm să iubim trandafirii”. Sunt șlagăre care au rezistat la proba timpului, nu succese efemere, de o vară. Totodată, sunt creații de o înaltă calitate artistică, însă accesibile pentru toate categoriile de melomani.
Bogardo a realizat coloana sonoră pentru mai multe producții cinematografice ale anilor ′80, printre care și cele de mare succes numite „Liceenii” și „Extemporal la dirigenție”. Ele sunt vizionate și astăzi, cu interes. Și nu doar de către cei care au îmbrăcat, cândva, uniforma de pionier!
Bogardo a compus melodia „Ani de liceu” în 1986 și a și interpretat-o alături de soția sa, cunoscuta cântăreață Stela Enache. I-a unit o mare dragoste, având o căsnicie ce a durat aproape patru decenii. Din căsătoria lor au rezultat doi copii. În pofida uriașului succes pe care l-a înregistrat muzica sa, Bogardo n-a căutat niciodată să iasă în evidență prin ceva. Se împleteau, la el, un talent uriaș, o creativitate rar întâlnită, cu o imensă modestie, o mare credință în Dumnezeu și o discreție specifică sufletelor elevate. Era un bun cunoscător al poeziei lui Eminescu.
Acum șapte ani Florin Bogardo a plecat într-o lume mai bună, dar ne-a lăsat muzica sa… Șlagăre nemuritoare,
Autor: Tomi Tohaneanu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.