Mesajul transmis invitatilor din tara si strainatate de dl Primar Mihail Genoiu la deschiderea evenimentului organizat la Craiova, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Publicat de Cosmin Meca, 23 februarie 2019, 13:14
Stimați oaspeți,
Bun venit acasă, la români! Wellcome to Romania’s homeland! Soyez le bienvenue a Craiova, chez les roumains! Kalós ílthate stin Kraïóva!
Să știți că nu vă spunem bun venit acasă doar din politețe. Vă spunem de drag și, mai ales, din convingerea noastră de olteni adevărați că veți pleca de aici cuceriți întru totul de Craiova. Și, cu permisiunea dumneavoastră, o să vă și explic, în câteva cuvinte, de unde ne vine această ambiție.
Craiova e inima regiunii Oltenia, unde vă puteți întâlni cu oameni frumoşi, veseli, inimoși și talentaţi, cu locuri de poveste și istorii cu tâlc. Iar una dintre aceste istorii povestește cum marele sculptor Constantin Brâncuși spunea că la Craiova s-a născut a doua oară.
Din Craiova au plecat acele personalităţi ce au marcat existența a milioane de oameni din întreaga lume, precum inventatorul stiloului – Petrache Poenaru sau inventatorul motorului cu reacţie Henri Coandă.
Craioveni erau și cei care demonstrau României și Europei interbelice care este adevărata semnificație a unor cuvinte simple precum generozitate și ospitalitate. Pentru că în Craiova secolului 20, a trăit Jean Mihail, moștenitorul unei uriașe averi, ce avea puterea financiară de a împrumuta guvernul României, pentru ca la finalul vieții sale să doneze orașului palatul în care locuia – actualmente sediul Muzeului de Artă din Craiova, ce adăpostește 6 lucrări semnate de Brâncuși.
Acasă, la noi, oltenii, puteți descoperi case boierești, adevărate bijuterii arhitectonice, dar și unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Europa – Parcul Nicolae Romanescu, al cărui proiect realizat de arhitectul francez Édouard Redont a fost medaliat cu aur la Paris, în anul 1900.
Craiova este orașul unde vă puteți plimba în cel mai frumos centru istoric reabilitat pe fonduri europene, dar și orașul care atrage, din doi în doi ani, ca un magnet, celebrități ale teatrului de pe mapamond, dornice să recreeze lumea lui Shakespeare într-o insulă latină din Balcani.
Temperamentali din fire, craiovenii vă pot cuceri definitiv după ce le surprindeți trăirea la meciurile de fotbal de pe unul dintre cele mai frumoase stadioane din lume – stadionul Ion Oblemenco, așa cum a fost el nominalizat și votat în 2018 de specialiști în domeniu.
Dar, ca să revenim de unde am plecat, bun venit acasă înseamnă și recunoașterea unei realități a vremurilor noastre. Că și noi, ca și dumneavoastră, experți în problematica fenomenului de migrare, ne dorim să îi revedem acasă pe conaționalii noștri dispersați în marea familie europeană. Fascinați de mirajul țărilor occidentale, românii din diaspora rămân o serie de portrete de oameni deosebiți, care și-au făcut curaj să ia viața în piept, de la început. Unii au reușit să scrie povești de succes, alții sunt încă pe lista de așteptare a fericirii. Şi pentru că cea mai mare Românie din afara ţării este în Uniunea Europeană, cu toții suntem datori să comunicăm mai mult, să ne susținem împreună ideile mai bine. Și cum oltenii au puterea de a inspira, sunt convins că în aceste zile, la Craiova, veți găsi cele mai bune soluții care să răspundă provocărilor viitorului, respectând regulile și atașamentul față de principiile europene.
Suntem onorați și mândri că noi, oltenii, suntem primii care găzduim o conferință din cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene pe o temă atât de complexă și actuală precum este cea legată de problematica diasporei. Într-o lume aflată în continuă transformare, termeni precum migrația, traficul de persoane, identitatea națională, forța de muncă, reinserția sau globalizarea culturală ne afectează tuturor viața de zi cu zi, fără să ne dăm seama. Iar pentru noi, autoritățile locale, este, poate, provocarea cea mai mare. Să găsim, cu sprijinul statului român și al experților europeni, acel echilibru în dinamică între atragerea acasă a concetățenilor plecați, crearea condițiilor pentru a reduce emigrația lor și provocarea de a deveni, la rându-ne, un magnet pentru forța de muncă europeană, indiferent de statul de proveniență.
Și poate nu întâmplător Craiova a fost desemnată gazdă a acestui prim eveniment din istoria președinției României la Consiliul Uniunii Europene. De anul trecut, municipiul nostru este partener într-un proiect european al Primăriei de la Roma, Italia, care prevede măsuri de reîntoarcere acasă pentru cetățeni români de etnie romă.
De asemenea, Primăria Craiova a fost printre primele municipii din România care s-a implicat activ în scăderea șomajului, o cauză importantă a migrației, creînd, în urmă cu 5 ani, o bursă a locurilor de muncă, iar din 2018 a devenit parte componentă în cadrul unui program-pilot al Ministerului Muncii și Justiției Sociale de stimulare a ocupării forței de muncă, o acțiune proiectată să asigure o mai bună diseminare a datelor privind ofertele de angajare și de salarizare în comunitățile locale.
Iar acțiunile noastre sunt abia la început. Cum oltenii sunt recunoscuți pentru legătura lor puternică cu locurile natale, noi, ca autorități locale din marea familie europeană, suntem datori să nu uităm că Excelența trebuie să fie un obicei, așa cum spunea marele filozof grec Aristotel: Suntem ceea ce facem în mod repetat; prin urmare, excelența nu este un act singular, ci un obicei.
Și un obicei din a reveni, acasă, la Craiova, vă mărturisim că nu ar strica! Noi vă așteptăm cu drag!