Mihail Genoiu: ”Stadionul riscă să devină o gaură neagră la bugetul Craiovei dacă nu se vor organiza evenimente artistice sau sportive”
Publicat de Cosmin Meca, 14 septembrie 2017, 13:52
Cum a procedat municipalitatea din Cluj în privința administrării stadionului ei? Dar Bucureștiul, cu Arena Națională? Edilul din Craiova spune că s-a interesat și a avut discuții în acest sens cu responsabilii din orașele menționate pentru a-și face o idee despre ce va însemna administrarea noii arene din Craiova, având în vedere că întreținerea colosului este o chestiune arzătoare.
Cert este că, cel puțin pentru început, unicul administrator al stadionului va fi Primăria Craiova. De ce? ”Pentru că toate celelalte structuri ale primăriei sunt şi plătitoare de impozit către primărie or impozitul pentru un astfel de imobil este foarte mare”, a precizat, astăzi, Mihail Genoiu, primarul Craiovei. Acesta a explicat că a avut discuții cu omologul său de la Cluj legat de societatea pe care primăria de aici a înfiinţat-o în vederea administrării stadionui și a aflat că societate nu a putut susţine cheltuielile și ”a fost înglodată în datorii în decurs de un an”. ”La Arena Naţională, situaţia este la fel de proaspătă ca şi la noi, primăria a preluat de câteva luni administrarea de la firma UTI”, a mai precizat acesta.
”Rețeta” succesului: Cât mai multe evenimente pentru a creşte încasările.
Cu experiența Water Park și Parcare subterană, primarul Genoiu spune că municipalitatea a învățat ceva: că nu trebuie să facă musai profit, ci să se asigure că investiția generează suficienți bani cât să se poată autofinanța. Asta înseamnă că trebuie să aibă loc evenimente sportive și, poate și mai important, evenimente artistice. În caz contrar, e de părere Mihai Genoiu, ”stadionul riscă să devină o gaură neagră la bugetul Craiovei în condiţiile în care Craiova devine un oraş abstinent în privinţa sportului şi a spectacolelor”.
”Nu putem estima costurile de întreţinere ale stadionului, pentru că nu avem nici o informaţie tehnică, nu ştim cât consumă nocturna, instalaţiile de climatizare etc. După aceea vom putea face calcule. (…) Noi avem experienţa a două investiţii – Parcarea subterană şi Water Parkul care sunt construite în acelaşi sens. Aceste locaţii au scopul de a se autofinanţa, nu au scopul de crea profit la buget. La parcarea subterană a fost un mare şoc când am constatat că preţul e mai mare pe zi decât dacă s-ar face un abonament. Scopul parcării este de a crea locuri de parcare nu de a asigura profit.
Stadionul trebuie să aibă acelaşi statut, să se automenţine, nu să fie aducător de profit pentru Primăria Craiova, scopul lui este unul social, iar reglajele între cheltuieli şi venituri vor trebui ajustate în timp. La parcarea subterană după ce am văzut că nu se poate automenţine a trebui să fie susţinută o perioadă din bugetul primăriei. Pentru că cetăţenii Craiovei nu sunt obişnuiţi să intre în parcarea subterană, am introdus parcarea cu plată care a dus la acoperirea locurilor din parcarea subterană în proporţie foarte mare: acum nu pot să vă dau nişte date concrete, dar sunt zilnic peste 300 de locuri ocupate din cele 600. Aşa se va întâmpla şi cu stadionul: pe măsură ce îl vom avea în administrare, vom găsi soluţii ca să nu creeze o gaură neagră în buget. Meciurile de fotbal vor fi o dată la două săptămâni, iar restul timpului stadionul este deschis oricăror evenimente, ideea este ca aceste evenimente să fie cât mai multe pentru a creşte încasările”, a declarat, astăzi, edilul Craiovei, Mihail Genoiu.
sursa text: craiovaforum.ro
sursa poze: radiocraiova.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.