Mii de elevi au ales Radio Romania
Publicat de Cosmin Meca, 11 aprilie 2015, 12:12 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:32
Radio România s-a alăturat şi anul acesta programului derulat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun! care are ca scop implicarea tuturor preşcolarilor, elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, unele necuprinse în curriculumul naţional, să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte nonformale. Anul acesta mii de elevi din şcoli generale şi licee ale Capitalei, dar şi din ţară, au ales Şcoala altfel la Radio România! Acţiunea s-a derulat atât la sediul central de pe strada Berthelot, din Bucureşti, cât şi la posturile regionale ale Radioului public din ţară.
La Radioul public educaţia şi formarea au întotdeauna un rol privilegiat atât în programe cât şi în acţiunile desfăşurate, de aceea Societatea Română de Radiodifuziune a ales să fie, între 6 şi 10 aprilie, o altfel de şcoală pentru elevii de toate vârstele.
Grupurile de elevi din şcoli bucureştene însoţiţi de profesorii lor au vizitat puncte de interes ale Societăţii Române de Radiodifuziune – Agenţia Rador, studiourile de emisie ale Radio 3 Net Florian Pittiş, Radio România Actualităţi, Bucureşti fm şi Antena Satelor, dar şi studioul de teatru radiofonic unde au aflat o parte dintre tainele înregistrării unei piese radiofonice.
La studiourile de emisie ale Radio 3 Net Florian Pittiş şi Bucureşti fm tinerii noştri vizitatori au participat activ la desfăşurarea emisiunilor, au vorbit cu prezentatorii, au cântat, au ascultat muzică, au făcut poze şi au tropăit cât i-au ţinut picioarele…
Studiourile posturilor regionale ale Radio România au fost şi ele pline de tinereţe şi voie bună. La Târgu Mureş copii din comuna Papiu Ilarian au văzut pentru prima dată cum arată un post de radio. Ei au ajuns la Radio România Târgu Mureş îmbrăcaţi în port popular tradiţional, însoţiţi nu doar de profesorii coordonatori ci şi de directoarea şcolii, de preot şi de primarul comunei. Au urmat alţi elevi din oraş. Toţi au văzut cum se produc ştirile, de unde se culeg şi cum se traduc informaţiile în limba maghiară…
Sediul Radio România Oltenia Craiova a fost asaltat de elevi din renumitele şcoli ale oraşului, care au vizitat studioul, au cunoscut oamenii de radio pe care îi ştiau doar după voce sau nume şi au aflat detalii despre ce înseamnă şi cum se desfăşoară activitatea într-un post public regional de radio.
La Radio România Cluj sute de elevi au ajuns zilnic în cabinele de producţie, în redacţia de ştiri şi în cabina de emise, văzând astfel de unde pleacă informaţia şi muzica pe care o ascultă. Dacă marţi vizitatorii au avut parte de lecţii de dicţie, rostire la microfon şi puţină joacă de-a radioul, cei care au ajuns la Radio România Cluj miercuri au fost invitaţi să vizioneze filmul documentar Drumul spre şcoală pus la dispoziţie de Astra Film Junior, film care a obţinut premiul César în 2014 pentru cel mai bun film documentar.
La Radio România Constanţa nici măcar vremea neprielnică de pe litoral nu i-a oprit pe elevi să ajungă, dornici fiind să cunoască lumea jurnaliştilor de radio şi locul de unde pleacă informaţiile şi muzica. Emoţionaţi, copiii s-au oprit la camera ştirilor, au învăţat cum se pregăteşte un buletin informativ, cum ajung ştirile în emisie şi în casele oamenilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.