Mircea Fechet: în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de exemplare de urs brun

Publicat de Puiu Vulea, 10 aprilie 2025, 18:44
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate, în premieră, rezultatele preliminare ale studiului care estimează populația de urs brun din România. Determinarea numărului minim de indivizi s-a realizat pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversității genetice și a structurii populaționale a speciei de urs brun din România, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Studiul se derulează în cadrul Proiectului „Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România“.
Potrivit ministrului Mircea Fechet, în urma analizelor realizate la peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii studiului estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de exemplare de urs brun, cu un nivel de încredere de 95%.
„Aceasta nu este doar o cercetare științifică. Este o schimbare de paradigmă în modul în care vom gestiona de acum înainte această specie. Aceste rezultate deschid o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun din România. Un echilibru real între conservare și siguranța cetățenilor, între protecția biodiversității și interesele comunităților locale. Aceasta este o veste bună pentru România. Este dovada că putem construi politici de mediu moderne, bazate pe știință, transparență și colaborare”, a declarat Mircea Fechet.
Până la finalul anului 2025 se va aproba prin act normativ zonarea națională a managementului populației de urs brun, care împarte teritoriul în patru categorii distincte: zone cheie pentru conservare, zone de management al conflictelor (sau zonele de risc), zone de management durabil, zone marginale. Această clasificare este rezultatul unei analize complexe ce a integrat date genetice, distribuția habitatelor, zonele agricole, turistice, apelurile la 112 și chiar istoricul pagubelor produse de urși.
Astfel, în funcție de zona în care trăiesc, urșii vor beneficia de un management diferențiat: de la conservare strictă, la măsuri de prevenire și intervenție în zonele de conflict. Pentru prima dată, România va avea un instrument digital, cu acoperire națională, care va permite luarea de decizii rapide și informate, în timp real.