Mită pentru transferul unui student din Craiova
Publicat de Cosmin Meca, 6 aprilie 2018, 10:57
Judecătorii de la Tribunalul București au emis, marți, un mandat de arestare preventivă pe numele unei persoane acuzate că a cerut suma de 2.000 de euro pentru a „aranja“ transferul unui student din Craiova în București. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cei care instrumentează acest dosar de corupție, nu au făcut publice numele suspecților și al instituțiilor de învățământ.
Potrivit anchetatorilor, în cursul zilei de luni, ofiţerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au făcut două percheziții domiciliare și au pus în executare două mandate de aducere, emise pe numele a doi suspecți, cercetați pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență.
Potrivit oamenilor legii, „unul dintre suspecți a pretins suma de 2.000 de euro pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcție de conducere din cadrul unei universități din Craiova în scopul de a o determina să aprobe transferul denunțătorului de la o facultate din București. Traficul de influență ar fi trebuit să fie realizat cu complicitatea unei alte persoane fără calitate specială. Ulterior, primul suspect a primit, în scopul menționat, suma de 1.500 de euro, urmând ca diferența să-i fie remisă după realizarea transferului“.
Trebuie spus că în municipiul Craiova funcționează trei universități, două de stat și una particulară – Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea „Spiru Haret“. În urma perchezițiilor, ofițerii anticorupție au ridicat mai multe „înscrisuri cu relevanță în constituirea materialului probator“, după cum se mai precizează într-un comunicat publicat miercuri de Direcția Generală Anticorupție.
Procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale față de cei doi suspecți, iar în cursul zilei de marți, cel care a primit suma de 1.500 de euro a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile printr-o hotărâre a Tribunalului București. Potrivit legii, transferul unui student (mobilitatea definitivă) se realizează prin dispoziţia Rectorului Universităţii. Transferul se poate realiza după primul an și până la sfârșitul penultimului an de studii și numai de la o facultate sau specializare la una cu profil identic sau apropiat, dar și numai dacă studentul a promovat toate examenele.
Transferul se poate realiza în baza unor acorduri interinstituționale și numai cu acceptul instituțiilor de învățământ de proveniență, respectiv primitoare.
sursa: gds.ro