Moș Nicolae, protectorul copiilor și inspirația pentru un alt bătrân aducător de daruri
Publicat de Cosmin Meca, 6 decembrie 2021, 10:44
Multe țări europene consideră că sărbătoarea Sfântului Nicolae, celebrată în ziua de 6 decembrie, este începutul sezonului de Crăciun.
Copiii care au fost cuminți se trezesc în această zi și găsesc dulciuri și cadouri lăsate de Sfântul Nicolae în încălțările lor. Versiuni ale numelui dătătorului de daruri și legendei sale au dus la crearea poveștii lui Moș Crăciun.
Sfântul Nicolae a fost o persoană reală care a trăit în secolul IV și a fost episcop al unei biserici din orașul antic Mira, din Asia Mică (acum parte din Turcia). Nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre viața sa, însă poveștile arată cât de generos era Sfântul Nicolae și cât de miraculoase erau puterile sale. Asocierea numelui său cu dăruirea de cadouri ar fi rezultat de pe urma faptului că acesta ajuta oamenii sărmani.
Moș Nicolae are un cal alb, iar copiii lasă uneori fân lângă încălțări
O legendă spune că Sf. Nicolae a aruncat saci cu aur în locuința unei familii sărace astfel încât cele trei fiice să aibă zestre și să nu fie forțate să se prostitueze. Reputația sa de protector al copiilor ar fi evoluat dintr-o poveste care susține că acesta a readus la viață trei copii uciși.
În Evul Mediu, sărbătoarea Sfântului Nicolae era momentul în care era ales drept episcop un băiat, aceasta fiind o tradiție europeană în care un copil era ales să fie episcop până la 28 decembrie, Ziua Masacrului Inocenților. Înainte de Reformă, ziua de Sfântul Nicolae era foarte populară pentru căsătorii și tranzacții pentru că oamenii considerau că este o zi aducătoare de noroc.
Deși Ajunul Crăciunului și ziua de Crăciun au devenit ocazii mai tradiționale pentru dăruirea de cadouri în multe colțuri ale lumii, unele regiuni continuă să celebreze ziua de Moș Nicolae cu daruri, mai ales Țările de Jos și Germania.
Copiii din familiile care sărbătoresc această zi își pregătesc încălțările înainte să se culce în seara de 5 decembrie, în speranța că a doua zi acestea vor fi pline cu daruri aduse de Moș Nicolae.
De asemenea, având în vedere că Moș Nicolae ar avea un cal alb, copiii lasă uneori și fân lângă încălțări. Uneori, cei mici lasă și un măr pentru Petru cel Negru, însoțitorul lui Moș Nicolae, despre care se spune că aduce cărbune copiilor care au fost obraznici.
Cum a dus Sfântul Nicolae la crearea lui Moș Crăciun?
Sfântul Nicolae este înfățișat ca un bărbat bun, cu barbă căruntă și care poartă o haină lungă și roșie de episcop. Atunci când își face apariția la parade sau reuniuni de familie, Moș Nicolae are la el o carte în care a notat comportamentul fiecărui copil.
În Statele Unite, Societatea Sf. Nicolae din orașul New York organizează cina anuală în ziua de 6 decembrie. Societatea a fost fondată în 1835 la sugestia scriitorului Washington Irving, care era interesat de formarea unui grup de oameni de origine olandeză. Timp de sute de ani, Sf. Nicolae a fost unul dintre cei mai populari sfinți creștini din cultura olandeză, scrie Britannica.
Familiile olandeze au adus tradiția zilei de Sfântul Nicolae în Noul Amsterdam, așezarea colonială din secolul XVII care a devenit ulterior orașul New York. Coloniștii îl numeau pe acesta Sinterklaas.
Acea denumire a ajuns să fie cunoscută drept Santa Claus (Moș Crăciun) în majoritatea vorbitoare de limbă engleză din Statele Unite timpurii. Legenda bătrânului bun, combinată cu basmele nordice despre un vrăjitor care pedepsea copiii obraznici și îi recompensa pe cei cuminți, a dus la formarea personajului cunoscut în cultura populară drept Moș Crăciun.
sursa: descopera.ro