Motivul pentru care insectele sunt atrase de luminile puternice. De ce se învârt în cerc
Publicat de Cosmin Meca, 13 februarie 2024, 11:30
Aparent majoritatea insectelor zburătoare sunt atrase de sursele de lumină, dar cercetătorii cred că acestea sunt doar derutate de lumina artificială.
Se pare că sursele artificale de lumină generează confuzie pentru insecte. Acestea nu zboară direct spre o sursă de lumină, ci, de fapt, „stau cu spatele la lumină”, a declarat Sam Fabian, entomolog la Imperial College London și coautor al unui nou studiu de profil.
Experții au spus că acest lucru are sens dacă cea mai puternică sursă de lumină ar fi pe cer – dar în prezența luminilor artificiale, rezultatul generează stare de confuzie pentru insecte și din acest motiv ajung să zboare haotic.
Studiul, publicat în Nature Communications, a arătat că insectele stau, de regulă, cu spatele la lumina naturală a soarelui. În acest fel ele își pot controla zborul.
În apropierea surselor artificiale de lumină însă, cum ar fi iluminatul stradal, zborul lor poate fi unul haotic. Insecta nu poate detecta din ce parte vine lumina, motiv pentru care începe să zboare circular și nu mai reușește să iasă din spectrul luminos.
„Insectele au o problemă de navigație. Ele sunt obișnuite să folosească lumina ca un indiciu pentru a ști care este drumul”, a declarat Tyson Hedrick, un biolog de la University Of North Carolina At Chapel Hill, conform SkyNews.
Cercetătorii au constatat că zborul insectelor este cel mai puțin perturbat de sursele de iluminat care transmit lumina în jos, către pământ. Luminile artificiale au schimbat așadar mediul pentru insecte.
„Timp de milioane de ani, insectele s-au orientat simțind că cerul este luminos, iar solul este întunecat”, a spus Avalon Owens, un entomolog de la Harvard.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au atașat senzori minusculi la molii și libelule într-un laborator pentru a filma cum zboară ele. Tehnica de filmare este similară cu modul în care regizorii de film atașează senzori actorilor pentru a le urmări mișcările.
De asemenea, au folosit camere de înaltă rezoluție pentru a filma insectele care se învârt în jurul luminilor pe un câmp din Costa Rica.
Acest lucru le-a permis să studieze în detaliu modul în care libelulele se învârt la nesfârșit în jurul surselor de lumină.
sursa: stirileprotv.ro