Mozart – cel mai cantat compozitor in 2015!
Publicat de Cosmin Meca, 13 ianuarie 2016, 11:30 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:25
Ca la fiecare nou început de an, site-ul bachtrack.com, se pare cel mai mare portal care centralizează informaţie de actualitate legată de activitatea instituţiilor muzicale din întreaga lume, a făcut publice statisticile anului 2015. Concluziile s-au tras pe baza celor 28.000 de evenimente mediatizate (concerte, spectacole etc) şi a celor 16.500 de lucrări prezentate în cadrul acestora, site-ul reunind şi 2550 de recenzii şi cronici muzicale.
Cel mai cântat compozitor s-a dovedit Mozart, clasat în 2014 doar pe locul al doilea, care l-a detronat pe Beethoven de pe prima poziţie. Locul al treilea a fost păstrat de Johann Sebastian Bach, urmat de Brahms, Ceaikovski, Schubert, Haydn, Ravel, Sibelius şi de Schumann, pe locul al 10-lea. Marile celebrări de anul trecut – 150 de ani de la naşterea lui Sibelius şi Nielsen – au avut ecou în clasament, Sibelius urcând de pe locul al 27-lea pe 9 iar Nielsen – de pe 54 pe 37.
În privinţa autorilor contemporani, Arvo Pärt domină în continuare autoritar topul, urmat de John Adams şi de John Williams. Cea mai bine clasată compozitoare a zilelor noastre este americanca Jennifer Higdon, însă, din păcate, doar pe poziţia cu numărul 167.
În privinţa lucrărilor, cea mai cântată s-a dovedit Simfonia a V-a de Beethoven (doar locul al 9-lea în 2014). Urmează oratoriul „Mesia” de Haendel şi Concertul op. 47 de Jean Sibelius. Interesant este că topul primelor 10 cele mai ascultate creaţii, anul trecut, include alte 2 concerte pentru vioară – cele de Mendelsson, op. 64 şi Johannes Brahms.
Clasamentul celor mai ocupaţi dirijori a fost dominat de americanul Jonathan McPhee, care a condus 28 de evenimente doar în luna decembrie, urmat îndeaproape de Sir Simon Rattle şi de Valery Gergiev, cu toţii simţind, probabil, umbra lui Gustavo Dudamel, locul al 4-lea.
Formaţia orchestrală cu cele mai multe concerte în 2015 – Orchestra Simfonică din Chicago, urmată de Filarmonica din New York şi de Orchestra Simfonică din San Francisco.
sursa: Radio România Muzical