Muzeul Lămâilor din Italia
Publicat de Cosmin Meca, 2 decembrie 2016, 10:47
Simbol al vieții, al soarelui și al protecției împotriva forțelor ostile, ciumei și otrăvurilor, în trecut, lămâia era asociată cu perfecțiunea, dar și cu speranța pentru fertilitate și abundență în noul an agricol. Aliment-medicament, lămâia este o sursă excelentă de vitamina C și de antioxidanți. Utilizarea ei în medicina naturistă este foarte veche și astăzi știm că ea conține substanțe vegetale active și benefice pentru sănătatea noastră. Consumată regulat, contribuie la potejarea organismului împotriva îmbătrânirii celulelor.
Considerată sacră în țările musulmane, lămâia a fost folosită în principal ca un antidot împotriva otrăvurilor și pentru a ține spiritele rele departe de casă. Egiptenii antici o utilizau pentru îmbălsămarea mumiilor și de multe ori era pusă în morminte împreună cu smochine și curmale. Grecii o foloseau ca decor, pentru a parfuma lenjeria și pentru a proteja hainele de molii.În medicina tradițională arabă, lămâia a fost folosită împotriva eczemelor.
Sucul de lămâie, amestecat cu ulei de măsline sau de migdale era utilizat și pentru a curăța rănile, tăieturile, dar și pentru a ameliora durerile cauzate de mușcăturile de insecte.
De asemenea, este utilizată în industria farmaceutică, în prelucrarea produselor alimentare, în industria cosmetică, în cea a parfumurilor și la fabricarea produselor de curățare. Lămâile conțin vitaminele A, C, E, K, vitamine din complexul B, calciu, cupru, fier, magneziu, seleniu, potasiu, zinc, fosfor, proteine și fibre. Sunt mai bogate în potasiu decât merele sau strugurii.
Un muzeu dedicat lămâilor se află în comuna Limone sul Garda, din Italia. Localitatea este cunoscută pentru livezile de citrice. O casă din secolul al XVIII-lea, Limonaia del Castel, adăpostește un muzeu al lămâilor și un centru educațional.
Turiștii pot admira plantațiile de lămâi și portocali din jurul muzeului, pot afla lucruri interesante despre aceste fructe. Potrivit legendei, lămâii au fost aduși pe aceste ținuturi încă din secolul al XIII-lea, de călugării franciscani. Muzeul Lămâilor din Limone amintește de plantațiile lămâi din zonă. Astăzi, fostul sat mic de pescuit este o stațiune turistică renumită.