Muzeul Olteniei sărbătorește 107 ani de eistență
Publicat de Puiu Vulea, 1 aprilie 2022, 13:45
Muzeul Olteniei din Craiova sărbătoreşte, vineri, 1 aprilie, 107 ani de existenţă (1 aprilie 1915 – 1 aprilie 2022) și, în semn de prețuire și mulțumire pentru public, timp de două zile, începând de sâmbătă, 2 aprilie 2022, instituția organizează evenimentul cultural WEEKENDUL PORȚILOR DESCHISE, la toate cele trei incinte expoziționale: Secția de Istorie-Arheologie – str. Madona Dudu nr.14, Secția de Etnografie – str. Matei Basarab nr. 16, Secția de Științele Naturii – str. Popa Șapcă nr. 8, oferind publicului acces gratuit în spațiile expoziționale, în intervalul orar 09.00 – 17.00 (ora 16.15, acces ultimul vizitator).
„Înfiinţat la 1 aprilie 1915, sub denumirea de Muzeul Regional de Antichităţi şi Etnografie, din iniţiativa profesorului de istorie Ştefan Ciuceanu, prin emiterea Ordinului de înfiinţare a instituţiei muzeale de către prefectul Constantin N. Popp, Muzeul Olteniei a funcţionat iniţial în localul Palatului Administrativ din Craiova, actualmente sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean Dolj, şi a devenit un muzeu peren datorită eforturilor neîntrerupte de tezaurizare a culturii materiale, spirituale şi a evenimentelor memorabile. Crearea acestui muzeu a fost o provocare pentru autorităţi, dar şi pentru specialişti, deoarece a reprezentat o proiecţie, mai concentrată, a unui discurs muzeal integrat al secţiunilor de istorie, etnografie şi ştiinţele naturii din Oltenia”, informează reprezentanţii Muzeului Olteniei.
Consiliul Judeţean Dolj a anunţat recent că a început demersurile pentru schimbarea statutului Muzeului Olteniei din Craiova în muzeu naţional, datorită colecţiilor unice în România pe care le deţine în patrimoniu, precum un tezaur domnesc, manuscrise şi documente medievale, Fondul „Nicolae Titulescu” şi Colecţia „Maria Tănase”.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, Muzeul Olteniei se va numi Muzeul Naţional al Olteniei.