Nelinişte şi teamă în comunitatea românească de peste Tisa
Publicat de Cosmin Meca, 16 mai 2014, 09:21
Evoluţiile din Ucraina le creează românilor din Transcarpatia sentimente de teamă, dar şi de încredere că, după alegerile prezidenţiale de la 25 mai, viaţa lor va reveni pe făgaşul normal.
Ei vor ca noile autorităţi de la Kiev să menţină orinetarea europeană a ţării, dar şi bune relaţii cu Federaţia Rusă, în care lucrează unii dintre membrii familiilor lor.
Criza politică din Ucraina şi conflictele existente în regiunile estice ale ţării creează o stare de nelinişte, chiar de îngrijorare în comunitatea românească de peste Tisa.
În Transcarpatia, există o normalitate a lucrurilor, dar şi o temere a escaladării situaţiei spre federalizare.
„O stare alarmantă, oamenii sunt îngrijoraţi. Stau şi se gândesc ce să facă, ce să fie, deoarece cei mai mulţi de la noi, din Transcarpatia, românaşii, se duc în alte ţări şi mai ales în Rusia, în Ucraina, peste tot şi simt foarte clar situaţia care este astăzi în Ucraina.
„Ştim din toate sursele că s-a terminat cu Crimeea şi trec în regiunile apropiate de Rusia, şase sau chiar opt regiuni. Se pun întrebările foarte serioase de federalizare a Ucrainei şi aceasta este un lucru destul de complicat astăzi şi ai noştri, se înţelege, sunt îngrijoraţi de treaba aceasta care există azi în Ucraina”, spune Mihai Tocar, preşedintele Asociaţiei Culturale Speranţa din Transcarpatia.
Situţia „se va limpezi după alegeri”
Comunitatea românească nutreşte speranţa că, după alegerile prezidenţiale din 25 mai, Ucraina să depăşească greuţăţile de acum.
„Este un lucru normal că toată lumea vrea pace, nu vrea vărsare de sânge şi actuala conducere încearcă să rezolve problema prin mod paşnic, dar, totuşi, conducerea actuală ar trebui să fie mai hotărâtă. În primul rând, sarcina principală care stă în faţa oricărui preşedinte, că este interimar el sau este preşedinte deplin al unei ţări, este păstrarea integrităţii teritoriale. În rest, situaţia politică cred că se va limpezi mai mult după alegerile prezidenţiale.
„Când o să fie un preşedinte ales de popor, sperăm că preşedintele actual Poroşenko să ajungă preşedinte din primul tur. Eu vreau să se orienteze spre Europa. Sunt pro-europeni, dar, nu în ultimul rând, vreau să aibă relaţii bune, diplomatice, de prietenie cu Rusia, fiindcă este un stat puternic.
„Cu vecinii trebuie să o ducem bine, oricucare, cine nu ar fi – că sunt ruşi, că sunt polonezi, că sunt lituanieni, estoni -, cine nu ar fi, trebuie să o ducem bine”, spune profesor Gheorghe Opriş din localitatea Slatina, Raionul Teceu.