Neurochirurgul care a inventat dispozitivul de spălare a creierului
Publicat de Cosmin Meca, 4 ianuarie 2017, 14:30
Doctorul Mihai Popescu conduce, de ani buni, secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Argeş. Are două impresionante invenţii şi o tehnică medicală ce-i poartă numele.
A luat decizia să devină medic după ce, în copilărie, un doctor a fost pe punctul de a-i amputa mâna stângă, din cauza unor probleme care s-au dovedit a nu avea nevoie de o indicaţie atât de brutală.
În prezent este nu doar şeful secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Argeş, ci şi profesor universitar la UPIT – Facultatea de Ştiinţe, Departamentul de Asistenţă Medicală şi Kinetoterapie şi unul dintre numele care apar în echipele de cercetare care au lucrat la câteva proiecte impresionante.
Lumea medicală europeană l-a premiat cu aur în la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva pentru invenţia sa „Dispositif portable pour surveillance de crises epileptiques en temps real”, un aparat de averizare în timp util a crizelor de epilepsie, care poate salva viaţa celor care suferă de această boală.
Şi mai inovatoare decât acest dispozitiv este o altă invenţie brevetată, de asemenea, în România şi premiată, la acelaşi Salon de Invenţii de la Geneva, cu argint: „Echipament pentru lavaj ventricular cerebral activ controlat”. Este vorba despre un aparat pentru spălarea ventriculilor cerebrali. Echipamentul aduce creierul în stare de hipotermie prin introducerea unui ser fiziologic la temperatură scăzută, benefică în accidentele vasculare cerebrale, pentru că ajută la regenerarea şi refacerea în timp mai scurt a creiereului. Tot cu ajutorul acestui echipament, antibioticele, citostaticele (în unele cazuri de limfoamele maligne) se pot administra direct în interiorul creierului, o soluţie mai eficientă decât calea generală.
Sursa: adevarul.ro