Noi detalii despre desecretizarea arhivei SIPA si a altor documente
Publicat de Cosmin Meca, 1 iunie 2017, 09:24
Guvernul a decis să desecretizeze arhiva SIPA, precum și cele două rapoarte și o anexă întocmite de comisiile care au lucrat în această arhivă în 2008. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că o comisie formată din angajați cu certificate ORNISS ai Ministerului Justiției, Secretariatului General al Guvernului și Administrației Naționale a Penitenciarelor, va avea la dispoziție trei ani pentru a inventaria și preda instituțiilor abilitate documentele respective. El a explicat ce categorii de informații pot exista în arhiva SIPA și care va fi statutul lor:
Consiliul Superior al Magistraturii solicită ca un reprezentant al său să facă parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA, prevăzută în actul normativ adoptat de guvern. CSM spune că discuțiile în Consiliu legate de acest subiect au fost amânate, iar în prezent nu a emis un punct de vedere pentru că nu există o solicitare în acest sens din partea Ministerului Justiției.
Asociația Magistratilor din România consideră că ”este esențial” ca desecretizarea arhivei SIPA să nu genereze disfuncții, iar inventarierea și predarea acesteia să nu se transforme într-o sursă de șantaj prin reactivarea unor date care nu au nicio legătură cu actul de justiție.
Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, a reclamat, la rândul său, că magistrații nu au fost consultați pe tema actului normativ și îi cere premierului să nu-l promoveze sau să nu îl publice în Monitorul Oficial.