Noi reguli pentru şcolile de şoferi. Condiţia esenţială pentru a obţine carnetul de conducere
Publicat de Cosmin Meca, 13 octombrie 2016, 13:29
Românii care vor să obţină permis de conducere trebuie să fi absolvit cel puţin 10 clase, iar şcolile de şoferi vor avea prelungite licenţele doar dacă cel puţin jumătate dintre candidaţi au promovat examenul de conducere. Prevederile fac parte din Startegia Naţională de Siguranţă Rutieră 2016-2020, aprobată miercuri de guvern şi pusă în dezbatere publică. În România mor anual aproape 1.800 de oameni în accidente rutiere, adică 5 în fiecare zi. De asemenea, peste 8.000 d persoane sunt rănite.
Noi reguli pentru şcolile de şoferi şi pentru obţinerea permisului de conducere. Pentru a intra în posesia documentului care le permite să conducă maşini, românii trebuie să fi absolvit învăţământul minim obligatoriu, adică 10 clase, se arată în Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră 2016-2020. De asemenea, ar urma să primească prelungirea licenţei de funcţionare doar dacă cel puţin jumătate dintre candidaţi au promovat examenul şi au luat permisul de conducere.
”Şcolile de şoferi nu pot fi controlate în mod eficient dacă îndeplinesc cerinţele de formare pentru desfăşurarea numărului minim de ore de teorie şi practică. Datele din 2012 arătă că unele şcoli ar fi asigurat o instruire de 32 de ore / zi, pentru 365 zile pe an. ARR intenţionează să modifice legea pentru a evita astfel de situaţii în viitor. ARR intenţionează să introducă criteriul de promovare a examenului (min. 50%) pentru prelungirea licenţei de funcţionare a şcolii de şoferi pentru a controla numărul de candidaţi care pot lua examenul pentru permisul de conducere”, se arată în document.
Strategia îi vizează şi pe şoferii cu abateri repetate, permisul suspendat sau anulat. Aceştia ar urma să intre în programe de recuperare „voluntare sau obligatorii”
”Aceste programe vor fi voluntare sau obligatorii şi se vor baza pe faptul că încălcările repetate ale legislaţiei rutiere nu sunt cauzate atât de necunoaşterea regulilor sau de probleme de inaptitudine psihomotorie sau medicală, ci mai degrabă de atitudinea conducătorilor auto. Acestea pot fi corectate mai ales prin consiliere psihologică şi programe de conducere preventivă şi de schimbare a comportamentelor celor care încalcă prevederile legale. În cazul conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihotrope, de asemenea, ar trebui avute în vedere cel puţin acţiuni de asistare de tipul <<brief interventions>>, efectuate de personal specializat”, este menţionat în document.
Totodată, şoferii în vârstă trebuie să îşi facă mai des analizele medicale. Potrivit documentului, se are în vedere ”reducerea perioadelor de efectuare a verificării medicale a conducătorilor auto începând cu o anumită vârstă, în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Sănătăţii”.
De asemenea, Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră 2016-2020 prevede că maşinile care au fost implicate în accidente rutiere vor trebui supuse unor inspecţii tehnice înainte de a putea fi folosite din nou de către şoferi.
”Maşinile implicate într-un accident grav şi reparate pot intra direct în reţeaua de drumuri, fapt care este văzut ca fiind problematic, deoarece acestea ar trebui să fie supuse inspecţiei tehnice auto”, se arată în Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră.
sursa:gandul.info