Noua lege a adopției
Publicat de Cosmin Meca, 22 septembrie 2018, 18:30
Peste 55.000 de copii din România sunt în grija statului, potrivit statisticilor oficiale. Dintre aceştia, doar puţin peste 3.000 îndeplinesc condiţiile pentru a fi adoptaţi. În cazul lor, o familie trebuie să aştepte şi câţiva ani pentru a reuşi să îi înfieze. Legea adopţiei, modificată săptămâna aceasta de guvern, simplifică procedurile. Printre modificări se numără eliminarea identificării rudelor până la gradul IV, şi mai ales sprijinirea efectivă, inclusiv financiară a acelor persoane sau familii care doresc să adopte un copil sau mai mulţi. Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului, a făcut o serie de precizări legate de noile stimulente financiare:
Nelu Barbu: O indemnizaţie lunară, respectiv 600 de lei, pentru fiecare copil adoptat, care are între 3 şi 6 ani, ori este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu sau face parte dintr-un grup de doi fraţi adoptabili împreună. De asemenea, indemnizaţia lunară majorată cu 50%, respectiv 900 de lei, pentru fiecare copil adoptat, care a împlinit 7 ani sau este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat cu HIV sau bolnav SIDA, ori face parte dintr-un grup de cel puţin trei fraţi adoptabili împreună.
Modificările aduse Legii adopţiei au în vedere şi flexibilizarea derulării procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit 14 ani, inclusiv a fraţilor care nu pot fi separaţi.