Nouă mecanisme IMPRESIONANTE prin care corpul ne protejează de pericolele din jur
Publicat de Cosmin Meca, 3 ianuarie 2017, 12:30
Corpul uman realizează nenumărate cicluri biologice şi sisteme care uneori sunt dificil de înţeles. Acesta ne protejează de pericol 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, de nenumăraţi factori care ne-au putea afecta.
Iată nouă lucruri fascinante pe care organismul uman le realizează:
1.Căscatul
Principalul scop al căscatului este răcirea creierului după ce a fost supraîncălzit sau supraîncăcat.
2.Strănutul
De obicei, oamenii strănută atunci când căile nazale se umplu de alergeni, microbi, praf sau alţi iritanţi. Strănutul este modul prin care corpul elimină substanţele nedorite.
2. Întinsul
Ne întindem instinctiv pentru a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice care credem că le vom efectua în timpul zilei. În acelaşi timp, întinsul pune în mişcare muşchi, reface fuxul sanguin şi îmbunătăţeşte starea de spirit.
3.Sughiţul
Atunci când mâncăm foarte rapid sau înghiţim bucăţi mari de mâncare. nervul pneumogastric se poate irita. Acesta este conectat de stomac şi diafragmă.
4.Miocloniile
Mioclonia este starea care are loc în momentul în care persoana se aşează în pat şi adoarme. După câteva minute, întregul corp este inundat de un şoc electric, astfel muşchii se contractă şi persoana se trezeşte imediat.
Fenomenul este rezultatul al faptului că, atunci când începem să adormim, frecvenţa cu care respirăm scade rapid în acelaşi timp pulsul încetineşte, iar muşchii sunt relaxaţi. Creierul interpretează acest fenomen ca fiind prevestitor morţii, astfel încearcă să reînvie corpul trasmiţând un impuls de energie.
5. Încreţirea pielii
Încreţiturile care apar pe pielea mâinilor joacă un rol important. Fenomenul este provocat de faptul că atunci când corpul întâlneşte umezeală consideră că mediul înconjurător este alunecos. Aşadar, pielea de pe mâini se încreţeşte instantaneu pentru a aluneca pe suprafeţele netede.
6. Pierderea memoriei
Pierderea memoriei apare după cele mai neplăcute experienţe. Creierul nostru încearcă să şteargă cele mai dureroase momente din memoria sa.
7. Piele de găină
Funcţia primară a pielii de găină este reducerea cantităţii de căldură pe care corpul o pierde prin pori, fapt ce ajută corpul să se menţină cald în condiţii climatice nefavorabile.
8. Lacrimile
În afară de funcţia practică de a proteja mucoasa membranei ochiului de obiectele străine, lacrimile sunt un intrument de ,,apărare emoţională”. Cercetătorii consideră că, în situaţii stresante, organismul crează o nouă sursă de iritare pentru a distrage omul de la durerea pe care o experimentează.
sursa:descopera.ro