Noul raport MCV pentru Romania, prezentat azi in Comisia Europeana. Ar putea fi discutata si problema ordonantelor de urgenta
Publicat de Cosmin Meca, 25 ianuarie 2017, 09:01
Comisia Europeana discuta miercuri, la zece ani de la instituirea Mecansimului de Cooperare si Verificare, cel mai recent raport MCV cu privire la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria.
Membrii Comisiei vor discuta mai intai raportul MCV catre Parlamentul European (PE) si Consiliul European cu privire la Bulgaria, iar apoi raportul MCV cu privire la Romania, relateaza stirileprotv.ro.
Raportul urmeaza sa fie prezentat oral comisarilor de catre raportor, pentru ca acestia sa-si exprime acordul asupra formei finale a documentului, se arata in agenda CE din 25 ianuarie.
Consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, a declarat marti pentru Digi24 ca raportul va fi discutat in Colegiul Comisarilor, unde este posibil sa apara discutii si despre ordonantele cu privire la gratiere si modificarile Codului Penal.
Orban a spus ca se asteapta la un raport pozitiv, din care insa nu vor lipsi recomandarile. Intrebat daca se asteapta ca in raport sa apara inclusiv problema ordonantelor de urgenta, aparuta in ultima saptamana, Orban a raspuns: „Categoric da”.
Fostul comisar european a explicat ca raportul este pregatit la nivel tehnic, dar pana la urma, el va fi discutat miercuri in Colegiul Comisarilor, adica intre comisari, si in mod cert vor interveni anumite modificari, care sa aduca la zi „evolutiile sau involutiile din tara noastra”.
Un purtator de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas, a evitat sa vorbeasca marti despre schimbarile din raport, potrivit Ansa, dar a reafirmat angajamentul presedintelui Comisiei Jean Claude-Juncker de a vedea ridicat acest mecanism pana la finalul mandatului sau, in octombrie 2019.
Schinas a precizat ca se implinesc zece ani de la instituirea mecanismului. Insa, raspunzand unei intrebari in acest sens, el a spus ca nu este in masura sa spuna daca acesta va fi ultimul raport MCV.
Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), impus Romaniei si Bulgariei, monitorizeaza progresele inregistrate de cele doua state membre UE in cadrul unor reforme judiciare si in lupta impotriva coruptiei.
Sofia si Bucurestiul au aceptat MCV, la mijlocul anilor 2000, ca o conditie prealabila aderarii lor la UE, pe 1 ianuarie 2007. Potrivit acestor rapoarte MCV, prezentate anual de CE, Romania a inregistrat in ultimii ani rezultate mai bune decat Bulgaria.