Noul super-aliment: painea mov!
Publicat de Cosmin Meca, 28 martie 2016, 07:30
Painea alba „normala” este dusmanul oricarei persoane care tine la felul in care arata si la sanatatea sa: se digera prea repede, face ca nivelul de glucoza din sange sa creasca brusc si foarte mult si se afla in stransa legatura cu obezitatea, fapt confirmat deja de mai multe studii. Pe scurt, e de ocolit.
Insa un cercetator de la Universitatea din Singapore, a gasit formula unui tip de paine care sa aduca numai beneficii, pastrand gustul si textura cu care amatorii de paine alba sunt obisnuiti. Bogata in antioxidanti care previn cancerul, aceasta paine purpurie este digerata intr-un timp cu 20% mai mare si contine doar compusi naturali.
Problema majora cu painea este indicele sau glicemic mare: continutul de zahar ajunge imediat in sange, facand ca nivelul de glucoza sa urce brusc. Faptul ca se digera repede inseamna ca si senzatia de foame vine mai curand si se consuma mai multa mancare decat in mod normal.
Acesta a decis sa extraga antioxidanti naturali din orezul negru si sa le adauge in paine.
Potrivit acestuia, 80% dintre antioxidanti sunt pastrati in paine chiar daca aceasta este coapta la 200 de grade Celsius.
In ceea ce priveste caloriile, numarul ramane acelasi ca si in cazul painii albe. Insa marindu-se timpul de digestie, se mananca mai rar, in final consumandu-se mai putina mancare. Practic, acelasi numar de calorii „satura” pentru mai multa vreme.
Painea mov nu este inca pe piata, insa omul de stiinta a fost deja abordat de mari producatori, care mizeaza pe succesul acesteia, odata lansata.