Nucile fac minuni!
Publicat de Cosmin Meca, 20 ianuarie 2016, 11:00
Nucile au fost întotdeauna renumite pentru virtuţile lor medicinale, păstrându-se reţete vindecătoare încă din timpul lui Hipocrate.
Nucul este un arbore impresionant, care poate ajunge la douăzeci de metri înălţime. Provine din Asia, dar s-a aclimatizat foarte bine şi în Europa. Încă din antichitate, romanii apreciau în mod deosebit nucile, pe care le considerau un aliment de mare preţ.
Sub formă de ulei sau crud, miezul de nucă are o acţiune drenantă asupra pielii şi circulaţiei limfatice. De asemenea, furnizează un aport important de vitamina F.
Dintre toate alimentele bogate în materii grase, nucile sunt cele mai echilibrate în privinţa conţinutului de acizi graşi esenţiali. Să menţionăm că astfel de substanţe (acidul linoleic şi alfa-linolenic) intră în compoziţia faimoasei vitamine F, care are o importanţă imensă pentru întreg organismul uman, şi în mod particular pentru piele. Vitamina F contribuie într-o manieră esenţială la catifelarea, strălucirea şi prospeţimea pielii, carenţa ducând la apariţia unor dermatoze (prurit anal, eczemă infantilă, crăpături ale pielii, seboree, acnee etc.).
Dar pentru ca acţiunea acestei vitamine să fie de bună calitate, aceşti doi acizi graşi trebuie să se găsească într-un raport de un volum de acid alfa-linolenic la cinci până la şapte volume de acid linoleic.
În uleiul de nuci precum şi în miezul ca atare, acest raport este de unu la cinci. Prin urmare, uleiul de nuci este cel mai bun în domeniul întreţinerii pielii.
Este preferabil să fie consumat în forma pură (obţinut prin presare la rece); prin încălzire, îşi pierde o mare parte din calităţi, acizii graşi fiind foarte fragili la temperaturi mari. Materiile grase din nuci contribuie la întreţinerea şi la reînnoirea membranelor celulare ale mucoasei intestinale şi a pielii.
Ajută memoria şi diminuează stresul. Nucile au fost asociate încă din Evul Mediu ca având benefic asupra creierului uman. Se credea că forma fructului este asemănătoare cu forma creierului şi de aceea ar avea efect pentru tratarea bolilor mentale. Nucile sunt, de asemenea, energizante şi au efect benefic în combaterea stresului.
Cataplasmele din frunze de nuc reduc durerile reumatice. Benefice pentru ameliorarea reumatismului nu sunt doar frunzele, ci şi fructele de nuc datorită conţinutului crescut de săruri, magneziu, vitaminele B şi C.
Nucile sunt recomandate în diete, dar cu măsură. Nucile dau senzaţia de saţietate şi taie pofta de mâncare, devenind astfel o gustare ideală în diete. Medicii atrag atenţia însă că nucile consumate în exces şi asociate cu alte produse bogate nutriţional nu mai au efectul unui aliment de dietă.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.