O delegație a Congresului SUA vine în România. Surse: Este vorba de o vizită de rang înalt
O delegație a Congresului SUA a ajuns vineri la Bruxelles, în Parlamentul European, unde discuțiile au fost conduse de deputatul român Nicu Ștefănuță.

Publicat de Cosmin Meca, 12 aprilie 2025, 10:08
Politicienii încearcă să reconstruiască încrederea între SUA și Uniunea Europeană, după deciziile controversate ale președintelui Trump – de la tarifele vamale, până la retragerea din grupul care coordonează sprijinul militar pentru Ucraina.
Delegația americană este așteptată săptămâna viitoare în România.
Congressmanii americani s-au întâlnit în clădirea Parlamentului European cu președinta Roberta Metsola și cu un grup format din 14 europarlamentari. Discuțiile au fost prezidate de către vicepreședintele parlamentului european, deputatul roman, Nicu Ștefănuță.
Delegația americană a fost formată din 8 membri, număr egal de democrați și republicani. Pentru ca mesajul transmis să fie unul clar, Statele Unite susțin Uniunea Europeană și își doresc să aibă cu UE o relație mai bună.
De astfel, mesajele de ambele părți au fost că nu suntem adversari, că nu suntem dușmani, suntem parteneri și că ar trebui mai degrabă să ne concentrăm pe interferențele din ce în ce mai agresive ale Rusiei în procesele democratice și pe amenințările comerciale care vin în partea Chinei.
În acest context al apărării democrației și al alegerilor care trebuie să rămână libere, delegația americana va fi în acest weekend în Republica Moldova, iar săptămâna viitoare va ajunge în România.
Vizita nu a fost deocamdată confirmată oficial de către autoritățile române, dar surse politice de la Bruxelles spun că este vorba de o vizită de rang înalt, fără nicio legătură cu campania politică de la noi din țară.
Totodată, în aceasta săptămână, o delegație a Parlamentului European a mers la Washington pentru a se întâlni cu membri ai congresului american. Deputații europeni au cerut oprirea războiului tarifar între SUA și UE și au subliniat că această perioadă de 90 de zile de încetare a focului economic ar trebui folosită pentru negocieri.
Însă administrația americană pare că se îndepărtează din ce în ce mai mult de obiectivele Uniunii Europene. Statele Unite au luat decizia de a se retrage din coordonarea grupului de contact pentru Ucraina, o alianță formată din 51 de țări și parteneriate.
Conducerea a fost preluată de către Germania și Marea Britanie. Acestea au prezidat ultima întrunire a miniștrilor apărării, care a avut loc la Bruxelles, la sediul NATO. Cu aceasta ocazie au fost anunțate noi angajamente de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 21 de miliarde de euro. Este cel mai mare sprijin financiar anunțat până acum.
sursa: stirileprotv.ro