O «grădină funerară» cu o vechime de 4.000 de ani, descoperită la Luxor
Publicat de Cosmin Meca, 6 mai 2017, 16:00
O echipă de arheologi din Spania a descoperit vestigiile unei ”grădini funerare” cu o vechime de 4.000 de ani, în apropierea unui mormânt din epoca faraonică, amplasat în apropiere de Luxor, pe malul de vest al Nilului, a anunțat Ministerul pentru Antichități din Egipt.
Arheologii știau de existența acestor mici grădini, situate la intrarea mormintelor faraonilor, din reprezentarea lor pe sculpturi și picturile murale din morminte (foto jos). Este însă pentru prima dată când o astfel de grădină a fost descoperită în orașul antic Teba, cunoscut în prezent sub numele de Luxor, relatează Agerpres.
Grădina de trei pe doi metri ”avea, probabil, o semnificație simbolică și juca un rol în timpul ritualurilor funerare”, a declarat Jose Galan, șeful misiunii arheologice spaniole care a făcut această descoperire.
Vestigiile acestei grădini funerare, împărțită în mici pătrate, au fost scoase la iveală în curtea unui mormânt din Regatul Mijlociu (2030-1640 î.Hr.).
Arheologii au mai descoperit rădăcinile și trunchiul unui mic copac, vechi de 4000 de ani, cu o înălțime de 30 de centimetri, și un vas care conține fructe uscate, probabil ofrande (foto jos).
La intrarea în mormânt, arheologii au descoperit, de asemenea, într-o mică nișă care servea drept capelă trei pietre funerare decorate cu scene faraonice.
”Grădina funerară”, reconstituire realizată de arheologii spanioli.
Vestigiile descoperite de arheologii spanioli.