O moleculă recent descoperită combate peste 300 de tipuri de bacterii rezistente la medicamente
Publicat de Cosmin Meca, 16 august 2022, 12:26
Rezistența la antibiotice este o problemă majoră pe care comunitatea științifică și organizațiile de sănătate încearcă să o rezolve.
O moleculă descoperită recent de cercetători, numită fabimicină, ar putea fi folosită pentru a vindeca cele mai greu de tratat infecții. Noul tratament potențial vizează bacteriile gram-negative, un grup de agenți patogeni greu de ucis, care se află în mod obișnuit la originea infecțiilor tractului urinar, a plămânilor și chiar a fluxului sanguin.
Rezistența lor se datorează unei membrane exterioare protectoare care ajută la protejarea peretelui împotriva substanțelor dăunătoare precum antibioticele.
Fabimicina poate trece însă prin stratul celular extern și evitână pompele care elimină materialul străin, permițând moleculei să se acumuleze acolo unde poate face cel mai mult rău. De asemenea, substanța reușește să evite să elimine prea multe bacterii sănătoase, o altă problemă a tratamentelor actuale.
În modelele de șoareci s-a demonstrat că a redus nivelurile de bacterii dăunătoare cu pneumonie sau infecții ale tractului urinar la nivelul la care se aflau înainte de infecție.
Mai trebuie parcurși însă mulți pași până când fabimicina va putea fi încorporată într-un medicament care să fie utilizat efectiv, însă rezultatele este promițătoare.
Sursă text: sciencealert.com