O nouă specie de cuc în România
Publicat de Puiu Vulea, 30 mai 2017, 15:00
Societatea Ornitologică Română anunță apariția, în fauna României, a unei noi specii de pasăre migratoare.
Este vorba despre cucul pestriț (Clamator glandarius), specie care a fost văzută pentru prima oară în România, pe 6 mai, de Rolf Nessing care, împreună cu un grup de turiști germani, vizita Dobrogea pentru birdwatching.
Cucul pestriț este o pasăre specifică zonei mediteraneene. Preferă zonele deschise cu tufișuri și pâlcuri de vegetație. Parazitează mai ales cuiburile de coțofană cărora masculii le distrag atenția, în timp ce femela își depune ouăle în cuibul lor.
Spre deosebire de cuc, puii cucului pestriț nu aruncă din cuib ouăle speciei gazdă, dar cerșesc hrana mult mai zgomotos și au prioritate la hrănire. Mai mult de atât, puii de cuc pestriț sunt și apărători ai cuibului gazdă: specia secretă o substanță urât mirositoare care alungă pisicile și alți prădători de la cuib.
Pasărea este mai mare decât cucul pe care îl știm toți, atinge 39 de centimetri în lungime și are un moț care îl evidențiază clar. Sunetul pe care îl emite seamănă foarte bine cu sunetul emis de un pui de ciocănitoare, nu cu clasicul „cu-cu” emis de specia comună din România – Cuculus canorus.
Anul trecut, pasărea a fost semnalată și în partea bulgară a Dobrogei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.