O singură turmă de zimbri din România ar putea capta CO2 de la peste 40.000 de mașini
Publicat de Cosmin Meca, 22 mai 2024, 10:19
În 2014, un proiect de resălbăticire a reintrodus zimbrul în munții Țarcu din România, unde nu fusese văzut de peste două secole.
Acum, la un deceniu de la reintroducere, începem să observăm modurile remarcabile în care animalele au transformat ecologia regiunii, oferind o rază de speranță în eforturile de a combate schimbările climatice: o singură turmă de zimbri ar putea capta CO2 de la peste 40.000 de mașini.
Conform unui studiu care urmează să fie evaluat de colegi, cercetătorii au descoperit că o singură turmă de zimbri ar putea capta CO2 de la peste 40.000 de mașini; turma numără acum 170 de exemplare și pare să elimine aproximativ 54.000 de tone de carbon din atmosferă în fiecare an.
Aceasta este echivalentul emisiilor de CO2 produse de 43.000 de mașini americane în aceeași perioadă, raportează The Guardian, și aproape de zece ori mai mult decât cantitatea de carbon captată de regiune înainte de reintroducerea zimbrilor.
Munca aceasta se adaugă la un corp tot mai mare de dovezi despre cum animalele pot avea un rol crucial în reducerea gazelor cu efect de seră din atmosferă, în contrast cu metodele mai tehnologice.
O singură turmă de zimbri ar putea capta CO2 de la zeci de mii de mașini
Bovinele pot avea o reputație proastă când vine vorba de climă; vacile sunt infame pentru cantitățile mari de metan pe care le eliberează, un alt gaz cu efect de seră. Dar, în general, aceste vaci trăiesc într-un mediu de fermă, hrănindu-se și trăind în moduri nenaturale.
În sălbăticie, lucrurile stau altfel. Ca rumegătoare, zimbrii au un rol cheie în menținerea diversității plantelor într-un ecosistem. Iar plantele, ca să nu mai vorbim de solul pe care îl hrănesc, sunt adevăratele forțe în ceea ce privește absorbția carbonului, explică Futurism.
„Zimbrii influențează ecosistemele de pășune și pădure prin pășunarea uniformă a ierbii, reciclarea nutrienților pentru a fertiliza solul și toată viața din acesta, dispersarea semințelor pentru a îmbogăți ecosistemul și compactarea solului pentru a preveni eliberarea carbonului stocat”, a declarat autorul principal al studiului, Oswald Schmitz, de la Yale School of the Environment (SUA).
„Aceste creaturi au evoluat milioane de ani împreună cu ecosistemele de pășune și pădure, iar eliminarea lor, în special acolo unde pășunile au fost arate, a dus la eliberarea unor cantități vaste de carbon. Restaurarea acestor ecosisteme poate readuce echilibrul, iar zimbrii reintroduși sunt unii dintre eroii climatici care pot ajuta la atingerea acestui obiectiv”, a explicat el.
O perspectivă diferită
Aceasta este o perspectivă revigorantă. Adesea, eforturile de a compensa emisiile de carbon sunt axate pe plantarea de copaci, poate chiar în mod dăunător. Dar dacă acest studiu este corect, ar trebui să acordăm mai multă atenție rolului pe care îl au și alte forme de viață sălbatică.
„Acest studiu întărește un consens emergent că mamiferele mari au roluri foarte importante în ciclul carbonului. Eforturile de resălbăticire, inclusiv reintroducerile acolo unde este adecvat, reprezintă instrumente cheie în abordarea crizelor interconectate de biodiversitate și climă”, a declarat Alexander Lees, lector în biodiversitate la Manchester Metropolitan University (Anglia), care nu a fost implicat în studiu.
sursa: descopera.ro