Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

O studentă din Cluj a INVENTAT o băutură din ghindă care poate ÎNLOCUI cafeaua şi are proprietăţi antioxidante

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 31 martie 2017, 20:30

O studentă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a inventat o băutură din ghindă care poate înlocui cafeaua, având un gust şi o aromă similare, dar şi proprietăţi antioxidante, benefice organismului, produsul fiind în proces de brevetare.

Ioana Cozma, studentă în anul IV în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehologia Alimentelor a USAMV Cluj-Napoca, a declarat, marţi, că a folosit pentru producerea noii băuturi ghindă din stejar roşu, recoltată toamna trecută.

„Eu nu sunt consumatoare de cafea şi ne-am gândit să obţinem o băutură similară cafelei, boabele de cafea fiind înlocuite cu ghindă. Procesul de obţinere a noii băuturi presupune uscarea ghindei, decojirea, prăjirea la temperaturi în jur de 200 de grade şi măcinarea, care duce la obţinerea pudrei de ghindă. În urma unei analize senzoriale a rezultat că cea mai bună ghindă este cea prăjită la 200 de grade timp de 20 de minute aceasta având un gust şi o aromă similare cafelei. Pudra rezultată în urma măcinării se pune la expresor în care este apă, se pune la foc şi rezultă băutura. Această băutură nu conţine cafeină, însă poate înlocui cafeaua, având proprietăţi energizante ca ale cafelei, este bogată în vitamina A şi E dar şi în antioxidanţi puternici”, a spus studenta.

Ioana Cozma lucrează la această invenţie din toamna anului trecut, studiul constituind lucrarea sa de licenţă.

„Vreau să demonstrez că această băutură din ghindă poate înlocui cafeaua. Are un gust amărui, asemănător cafelei, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciuperci de pădure. Se poate servi cu zahăr şi lapte condensat. Băutura a fost prezentată recent la salonul de inventică ProInvent de la Cluj-Napoca şi se află în proces de brevetare”, a subliniat studenta.

Vlad Mureşan, şef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că ideea de a utiliza ghinda a venit în contextul creşterii populaţiei globului, astfel că se caută surse sustenabile, alternative, de materii prime.

„Ghinda este fructul stejarului, se consumă din cele mai vechi timpuri. Are proprietăţi antioxidante ridicate datorită conţinutului de polifenoli şi taninuri, compuşi benefici sănătăţii umane, iar băutura rezultată poate înlocui cafeaua pentru consumatorii care nu doresc să aibă cafeină şi poate fi un tonifiant general al organismului. Ghinda este folosită la alimentaţia animalelor, se foloseşte şi la prepararea ceaiului dar noi, prin optimizarea operaţiei de prăjire şi infuzie a pudrei de ghindă, am reuşit să obţinem o băutură nouă, similară din punct de vedere senzorial cafelei”, a explicat Mureşan.

 

 

Acesta a menţionat că o astfel de băutură este mai ieftină decât cafeaua, ţinând cont de faptul că materia primă, adică ghinda, este locală.

„Obiectivul nostru nu este de a cerceta de dragul cercetării, dorim să realizăm un transfer tehnologic în piaţă şi în consum şi aşteptăm oferte de colaborare şi parteneriate. Ne propunem că arătăm că băutura este una sănătoasă, ghinda fiind cunoscută ca având efecte benefice asupra sănătăţii umane, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea anti-cancerigenă şi anti-îmbătrânire, reduce simptomele bolilor cardiovasculare, infecţiile microbiene datorită conţinutului ridicat de compuşi fenolici, antioxidanţi. Cred că băutura noastră are potenţial”, a mai spus Vlad Mureşan.

sursa:mediafax.ro

De ce anvelopele auto au acei țepi mici din cauciuc?
Fapt divers luni, 18 noiembrie 2024, 10:39

De ce anvelopele auto au acei țepi mici din cauciuc?

De ce anvelopele auto au acei țepi mici din...

De ce anvelopele auto au acei țepi mici din cauciuc?
10 mistere fascinante ale lumii care sfidează explicațiile științifice
Fapt divers sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 18:36

10 mistere fascinante ale lumii care sfidează explicațiile științifice

10 mistere fascinante ale lumii care sfidează explicațiile...

10 mistere fascinante ale lumii care sfidează explicațiile științifice
Celine Dion se confruntă cu o boală rară și incurabilă. „A fost greu pentru mine să accept această situație”
Fapt divers sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 10:02

Celine Dion se confruntă cu o boală rară și incurabilă. „A fost greu pentru mine să accept această situație”

Celine Dion se confruntă cu o boală rară și incurabilă. „A fost greu pentru mine să accept această...

Celine Dion se confruntă cu o boală rară și incurabilă. „A fost greu pentru mine să accept această situație”
Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului
Fapt divers vineri, 15 noiembrie 2024, 10:55

Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului

Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva...

Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului
Fapt divers miercuri, 13 noiembrie 2024, 11:05

Antonov An-225 Mriya a fost cel mai mare avion care a zburat vreodată

Antonov An-225 Mriya a fost cel mai mare avion care a zburat...

Antonov An-225 Mriya a fost cel mai mare avion care a zburat vreodată
Fapt divers marți, 12 noiembrie 2024, 09:56

De ce se trezesc unii oameni la ora 3 dimineața în fiecare noapte?

Lumea e plină de lucruri înfricoșătoare. Meduzele și căderea părului, ca să menționăm doar...

De ce se trezesc unii oameni la ora 3 dimineața în fiecare noapte?
Fapt divers marți, 12 noiembrie 2024, 09:42

Oamenii de știință au inventat un Cub Rubik cuantic pentru a câștiga un pariu. Este ”infinit” de dificil – dar rezolvabil

Oamenii de știință au inventat un Cub Rubik cuantic pentru a câștiga un pariu. Este ''infinit'' de dificil – dar...

Oamenii de știință au inventat un Cub Rubik cuantic pentru a câștiga un pariu. Este ”infinit” de dificil – dar rezolvabil
Fapt divers joi, 7 noiembrie 2024, 10:11

2024 – primul an care va depăși o limită de încălzire despre care oamenii de știință ne-au avertizat

2024 - primul an care va depăși o limită de încălzire despre care oamenii de știință ne-au...

2024 – primul an care va depăși o limită de încălzire despre care oamenii de știință ne-au avertizat