Oamenii de știință au descoperit un nou tip de celule umane
Publicat de Cosmin Meca, 6 aprilie 2022, 11:49
Cercetătorii au descoperit o celulă nemaivăzută până acum în plămâni, care are un rol major în funcționarea corectă a sistemului respirator.
Celulele, cunoscute sub denumirea de celule secretoare ale căilor respiratorii (RAS), se află în pasajele mici și ramificate, cunoscute sub numele de bronhiole, care sunt prevăzute cu alveole, micii saci de aer care schimbă oxigen și dioxid de carbon cu fluxul sanguin. Acestea sunt asemănătoare cu celulele stem, care posedă abilitatea de a repara celulele alveolelor deteriorate și de a se transforma în altele noi.
Celulele RAS secretă molecule care mențin mucoasa fluidă de-a lungul bronhiolelor, ajutând la maximizare eficienței plămânilor. De asemenea, RAS pot funcționa ca celule progenitoare pentru celulele alveolare de tip 2 (AT2), un tip special de alveole care secretă o substanță chimică ce repară alte alveole deteriorate.
Experții speră că noile celule să prevină sau măcar să atenueze efectele bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), o afecțiune cauzată de fumat și de poluarea aer care duce la inflamarea căilor respiratorii din interiorul plămânilor.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este a treia cauză principală de deces la nivel mondial, provocând 3,23 milioane de decese în 2019.
Sursă text: livescience.com