Oamenii de știință au învățat celulele cerebrale dintr-un vas să joace un joc video simplu
Publicat de Cosmin Meca, 13 octombrie 2022, 13:56
Neuronii umani și de șoarece cultivați într-un laborator au învățat să joace Pong, un joc video care simulează un joc de tenis. Experimentul dovedește că până și celulele creierului dintr-o farfurie pot avea o inteligență intrinescă, modificându-și comportamentul în timp.
Cercetătorii au conectat neuronii la un computer în așa fel încât aceștia să primească feedback dacă paleta lor din joc lovește mingea. Ulterior, experții au monitorizat activitatea neuronilor și răspunsurile la acest feedback folosind sonde electrice care înregistrau anumite valori.
Acele vârfuri deveneau cu atât mai puternice cu cât un neuron își mișca paleta și lovea mingea. Atunci când neuronii ratau, stilul lor de joc era criticat de un program software creat de Cortical Labs. Acest lucru a demonstrat că neuronii puteau să-și adapteze activitatea la un mediu în schimbare, într-un mod orientat spre scop, în timp real.
Teoria din spatele acestei învățări este înrădăcinată în principiul energiei libere. Pur și simplu, creierul se adaptează la mediul său prin schimbarea fie a viziunii sale asupra lumii, fie a acțiunilor sale pentru a se potrivi mai bine cu lumea din jurul său.
Implicațiile acestei lucrări ar putea ajuta la modelarea bolilor, descoperirea de medicamente și extinderea înțelegerii actuale a modului în care funcționează creierul și cum apare inteligența.
Sursă text: sciencedaily.com