Octavian Bellu, antrenorul cu 300 de medalii in gimnastica romaneasca
Publicat de Cosmin Meca, 21 iulie 2016, 08:58 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:16
Considerat de mulți specialiști ca fiind cel mai mare antrenor pe care l-a avut gimnastica românească, Octavian Bellu s-a născut în Ploiești în 1951, un an în care majoritatea medaliilor cunoscute în România erau doar cele jubiliare sau comemorative.
Încă din tinerețe, opțiunea pentru un drum al sportului a fost clară pentru viitorul descoperitor de talente astfel că timp de peste 10 ani Octavian Bellu a practicat volei, baschet și gimnastică la un nivel pe care mereu a dorit să-l îndrepte către marea performanță. Și a reușit acest lucru, dar într-un mod cu totul paradoxal, considerând că a-i învăța pe alții să câștige este un lucru mult mai important decât cariera sa sportivă.
S-a pregatit în mod special pentru antrenorat, a învățat, a studiat toate tipurile de metodologii pe care le abordează un antrenor și a adăugat peste toate talentul său nativ și personalitatea sa aparte.
Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Ajuns în mod firesc antrenorul lotului național de gimnastică feminină, Octavian Bellu a început să aducă României, prin sportivele de mare clasa pe care le-a descoperit și pregătit, un număr impresionant de titluri și medalii de la aproape toate marile competiții la care țara noastră a fost prezentă. Numărul 300 nu simbolizează doar confruntarea celor puțini cu marile forțe ale lumii pe plan istoric și militar, ci și numărul de medalii ce au fost obținute de gimnastele antrenate de Octavian Bellu, cel care a afirmat mereu că țelul său constant a fost ca locul României să fie doar printre cele mai puternice națiuni pe plan sportiv.
Lavinia Miloșovici, Sandra Izbașa, Andreea Răducan, Simona Amânar, Gina Gogean sunt doar câteva dintre tinerele care au câștigat medalii de aur olimpic, european sau mondial având în spate pregătirea și sfaturile acestui antrenor de superclasă.
Octavian Bellu a fost artizanul marilor victorii timp de aproape un sfert de secol, iar publicul iubitor de performanță are cel puțin datoria morală de a nu uita acest lucru.
Gimnastica românească reprezintă un etalon pentru sport, iar antrenorul despre care povestim a fost unul dintre oamenii care ne-au definit și conturat obișnuința cu succesul în această disciplină sportivă.
Studioul: Bucuresti FM
Autor texte: Razvan Ursuleanu
Realizator: Sorin Mihai Savin
Prezentator/voice over: Andreea Bratu
Operator camera si montaj: Cosmin Boroiu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.