Olt. Produse vinicole retrase de la vânzare
Publicat de Cosmin Meca, 19 ianuarie 2019, 18:00
Peste 40.000 de tone de struguri s-au produs anul trecut pe cele aproximativ 7.000 de hectare de viţă de vie de pe suprafaţa judeţului Olt. În urma nenumăratelor controale efectuate de Inspecţia Vitivinicolă a Direcţiei Agricole Olt, au fost retrase zeci de mii de litri de subproduse vinicole (alcool etilic, rachiu, etc) cauzele fiind diverse.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Olt spun că, Inspecția Vitivinicolă a prelevat 31 de probe, a vizat 216 documente de însoţire a produselor, a autorizat 16 spaţii de comercializare a vinului vrac, a emis o autorizaţie la un laborator de vinuri în vederea executării de analize pentru vinuri şi produse pe bază de vin şi must şi a efectuat 12 verificări de declaraţii de stocuri, recoltă şi producţie. În urma controalelor, a fost retrasă cantitatea de 80.000 de litri de subproduse vinicole.
La nivelul judeţului Olt, anul trecut, pe cele circa 7.000 de hectare de viţă de vie pe rod producţia medie de kg/ha a fost de 6.000, în total fiind înregistrată o producţie de circa 42.000 de tone de struguri. Suprafaţa cultivată s-a îmbogăţit cu 26 de plantări, însumând aproape 32 hectare de viţă de vie, realizate prin Programul de reconversie, plan aprobat de Direcţia Agricolă Olt în 2017 şi implementat în 2018, finanţat de APIA Olt, în valoare de 395.071 euro.