Olteni celebri peste hotare!
Publicat de Cosmin Meca, 8 august 2015, 17:55 / actualizat: 9 august 2015, 0:09
Pictorul Ion Panduru – un maestru al penelului!
Ion Panduru s-a nascut în luna aprilie, 1948, în Simian, Jud. Mehedinti. Talentul sau a izbucnit navalnic pe când avea doar cinci anisori, în timp ce privea cum mama sa tesea un covor.
Atunci a simtit artistul chemarea spre pictura fiind fascinat de culorile care se desparteau si se apropiau în modelele tesaturilor traditionale românesti, chemare pe care initial a perceput-o prin dorinta de a tese. “Eram tentat sa tes, dar nu m-a lasat maica-mea. Atunci am luat câteva creioane colorate si am reprodus de pe un penar un desen cu doua vrabii la tabla. Pasarile erau eleve. Târziu când a vazut mama desenul l-a aratat cu mândrie lui taica-meu. A ridicat sprâncene a mirare, a întrebat înca o data daca eu am facut desenul. Raspuns afirmativ si batrânul m-a laudat”, povestea maestrul pentru Ziarul de Garda.
Chemarea pentru artele plastice a început sa vibreze puternic în sufletul sau în timp ce urma cursurile scolii generale în Craiova. Muzeul de Arta în curtea caruia obisnuia sa se joace si-a pus amprenta definitiv pe sufletul sau de artist. Obisnuia sa petreaca ore în sir contemplând lucrarile faimosilor pictori români. Dar cea care i-a declansat “un click interior”, facându-l sensibil la pictura, dupa cum relateata pictorul Panduru, a fost una dintre lucrarile maestrului Tuculescu, care întruchipa un tauras care se voia rau, dar de fapt era plin de teama, tablou care în prezent se gaseste la muzeul de arta din Constanta.
Liceul l-a absolvit tot la Craiova, dupa care a urmat Institutul Politehnic, Facultatea Automatica din Bucuresti, unde mai târziu s-a si stabilit. Si cum era de imaginat, studiile politehnice nu i-au putut devia atentia de la pictura, care îl tragea ca ata, asa cum spune artistul. Astfel ca a urmat studii de pictura cu artisti renumiti, cum ar fi pictorii Ion Taralunga, Doru Rotaru, un colorist rafinat, un realizator de vitralii , mare mester care a împodobit Cotrocenii si Palatul Tineretului si nu în ultimul rand, Bogdan Stihi, un pictor cu o viteza de executie uimitoare si evident studiul individual cât cuprinde.
Pulsul sau artistic realizat cu atâta migala a fost înmanuncheat în diverse expozitii personale cum ar fi: 1991-Bucuresti; 1992-Agrigento, Italia, 1994-Bamberg, Germania, 1994-Bucuresti, precum si lucrari în colectii particulare în: Bulgaria, Polonia, Germania, Italia, Franta, Olanda, Canada, SUA, Elvetia, Mozambic.
Operele sale dovedesc fara tagada ca Ion Panduru, artistul si omul deopotriva reuseste sa teasa, asa cum dorise el de mic copil, poduri suspendate între suflet si lumea care ne înconjoara.
Sursa: ziaruldegarda.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.