Oltenia nu scapa de canicula toata saptamana
Publicat de Cosmin Meca, 20 iulie 2015, 15:09
Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: Vremea se va menține deosebit de călduroasă, caniculară în orele după-amiezii. Temperatura aerului va fluctua uşor de la o zi la alta.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 20 – 22 iulie 2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea va fi deosebit de călduroasă, caniculară după-amiaza. Cerul va fi variabil. În cursul după-amiezelor de luni și marți izolat la deal și la munte vor fi condiții de averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 33…39 de grade. Temp. min. 16…24 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de luni (34…39 de grade), iar cele mai scăzute luni dimineaţa (16…22 grade).
Al doilea interval 23 – 26 iulie 2015 (de joi până duminică, estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea va fi deosebit de călduroasă, temperatura aerului va scădea ușor începând de vineri. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopților. Temperatura aerului va fluctua lent de la o zi la alta. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 32…40 de grade. Temp. min. 16…22 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (35…40 de grade), iar valorile cele mai scăzute în dimineaţa de sâmbătă (16…21 grade).
Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (pentru 20 – 26 iulie 2015)
Sub aspect termic, pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme călduroasă, caniculară, în aproape toată Oltenia. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 24…33°C, abaterile termice pozitive fiind de 3…9°C față de normalul perioadei, la nivelul întregii regiuni.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a Olteniei. Local în centrul și estul Olteniei, aprovizionarea cu apă a solului se va menţine în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole.
Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp și pomi-viticole vor fi mai intense, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, datorită menținerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (30…32°C) se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea și uscarea parțială a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, îndeosebi pe arealele cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, grâul de toamnă ajuns la maturitatea deplină se va recolta de pe ultimele suprafețe, iar culturile tardive își vor continua maturitatea în ceară și deplină (30-100%). Florea-soarelui, semănată în epoca optimă, va parcurge formarea/creşterea calatidiului (20-100%), înflorirea (10-100%) și maturitatea în ceară (10-50%). În funcție de data semănatului, porumbul va înregistra formarea paniculului (60-100%), înflorire/mătăsire (10-100%), precum și începutul maturității în lapte (10-20%). În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la înfrunzire (21-35 frunze), alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), precum și acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se va semnala formarea/creşterea lăstarilor laterali (80-100%), tuberizarea (50-100%), butonizarea și înflorirea (20-100%), precum și veştejirea vrejilor (10-100%) la soiurile timpurii. În majoritatea plantațiilor, pomi fructiferi vor parcurge creşterea fructelor/rodului, acumularea zahărului, iar la fructele de sezon se va continua maturarea și recoltarea. Vița de vie va înregistra creşterea lăstarilor și a frunzelor, formarea şi creşterea boabelor.
Lucrările agricole în câmp (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor desfășura în condiții în general bune.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
– Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon;
– Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
– Lucrări de întreţinere în culturile prăşitoare și speciile pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale);
– Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole unde se menține fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.
Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 27 iulie – 3 august 2015 realizată cu ajutorul modelelor de prognoză.
Estimările actuale arată că:
– vremea se va menține călduroasă, caniculară în orele după-amiezelor din intervalul 31 iulie -2 august. Izolat în datele de 27, 28 iulie și 1 august vor fi condiții de averse slabe și descărcări electrice. În după-amiaza si noaptea de 2/3 august aversele vor fi locale. Maxime termice între 27…39 de grade și minime între 15 și 22 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în data de 2 august ( între 34 – 39 de grade), iar cele mai scăzute în diminețile de 29 și 30 iulie (15…20 de grade).
Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.