Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

OMS. Măsuri pentru a ține sub control focarul de COVID-19

OMS. Măsuri pentru a ține sub control focarul de COVID-19

Publicat de Cosmin Meca, 17 martie 2020, 17:15

În ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul noului coronavirus din provincia Hubei, China, ca fiind o situația de urgență în domeniul sănătății publice la nivel mondial.

OMS a declarat că există un risc ridicat ca noul coronavirus COVID-19 să se răspândească și în alte țări.

OMS și autoritățile de sănătate publică din întreaga lume iau măsuri pentru a ține sub control focarul de COVID-19. Cu toate acestea, succesul pe termen lung nu poate fi luat în considerare momentan.

Toate secțiunile societății noastre – inclusiv întreprinderile și angajatorii – trebuie să joace un rol activ dacă dorim să oprim răspândirea acestei boli la nivel mondial.

Cum se răspândește COVID19?

Când un subiect infectat tușete sau expiră, acesta elberează picături de saliva infectate. Cele mai multe dintre aceste picături de salivă se depun pe suprafețele și obiectele din apropiere – cum ar fi birouri, mese sau telefoane. Contaminarea cu COVID-19 se face prin atingerea suprafețelor sau a obiectelor contaminate și apoi prin atingerea ochilor, nasului sau gurii. De asemenea, COVID-19 se poate contacta și dacă vă aflați la o distanță de mai puțin de un metru față de o persoană infectată. Cu alte cuvinte, COVID-19 se răspândește într-un mod similar cu gripa.

Deși majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 experimentează simptome ușoare și se vindecă destul de rapid, există totuși și situații mai grave care necesită îngrjire medicală de specialitate și internarea într-un centru medical.

De asemenea, s-a constatat că riscul de contactare a bolii crește o dată cu vârsta, astfel că persoanele de peste 40 de ani sunt mult mai vulnerabile și expuse contactării virusului decât cei aflați sub pragul vârstei de 40 de ani. De asemenea, persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni medicale grave precum diabet, boli cardiace sau pulmonare, sunt de asemenea mult mai predispuși în a contacta acest tip de virus.

Modalități simple de a preveni răspândirea COVID19 la locul de muncă

Aceste măsuri enumerate mai jos, ce presupun costuri extrem de reduse, sunt menite să vă ajute în prevenirea răspândirii infecțiilor la locul de muncă, inclusiva răceli și gripe, dar și să vă protejați clienții, antrepenorii și angajații.

Angajatorii ar trebui să înceapă să implementeze aceste măsuri cât mai devreme, chiar dacă COVID-19 nu a ajuns încă în comunitățile unde aceștia operează, întrucât acestea sunt menite să reducă la minim zilele pierdute din cauza bolii și pot de asemenea încetini răspândirea COVID-19 dacă acesta ajunge la locul dumneavoastră de muncă.

1.Asigurați-vă că locurile de muncă sunt curate și igienizate.

Suprafețele (birourile, mesele) precum și obiectele (telefoane, tastaturi de calculator) trebuie curățate cu dezinfectant în mod regulat. De ce? Deoarece contaminarea prin suprafețele atinse de angajați și clienți este una dintre principalele modalități prin care se răspândește COVID – 19.

2. Promovați spălarea minuțioasă a mâinilor cât mai des în rândul angajaților și a clienților. Puneți dozatoare cu dezinfectant pentru mâini în locuri cu vizibilitiate crescută, pe toată suprafața locului de muncă. Puneți afișe care să promoveze spălarea frecventă a mâinilor – le puteți cere autorităților locale din țara dumnevoastră care promovează sănătatea publică sau le puteți căuta pe www.WHO.int Combinați aceste măsuri cu cele de comunicare cum ar fi informațiile oferite de ofițerii de securitate și sănătate în muncă și informații în cadrul întâlnirilor menite să promoveze spălarea cât mai frecventă a mâinilor.

Asigurați-vă că atât personalul cât și antrepenorii și clienții au acces la locurile în care își pot spăla mâinile cu apă și săpun. De ce? Deoarece spălarea măinilor este singurul lucru care ucide virusul aflat pe mâini și, totodată, previne și răspândirea acestuia

3. Promovați o bună igienă respiratorie la locul de muncă.

Puneți afișe care să promoveze igiena respiratorie. Combinați aceste măsuri cu cele de comunicare cum ar fi informațiile oferite de ofițerii de securitate și sănătate în muncă și informații în cadrul întâlnirilor menite să promoveze această măsură.

Asigurați-vă că măștile de față sau șervețele de hârtie sunt disponbile la locul de muncă pentru aceia care tușesc sau au nasul înfundat, împreuna cu coșuri de gunoi igienice pentru aruncarea acestora.

De ce? Deoarece o igienă respiratorie bună împiedică răspândirea COVID – 19.

4. Sfătuiți personalul să consulte sfaturile naționale de călătorie înainte de pleca într-o călătorie de afaceri.

5. Informați-vă angajații, contractorii și clienții asupra faptului că în cazul în care COVID-19 începe să se răspândească în comunitatea dumneavoastră, orice angajat care are o tuse ușoară sau o febră de grad scăzut (37,30C) trebuie să rămână acasă. De asemenea, ar trebui să stea acasă ( sau să lucreze de acasa dacă acest lucru este posibil) dacă au fost nevoiți să ia medicamente simple precum paracetamol/acetaminofen, ibuprofen sau apirină, care pot masca simptomele de infecție.

Comunicați și promovați continuu mesajul potrivit căruia oamenii trebuie să stea acasă chiar dacă acuză simptome ușoare de COVID-19.

Puneți afișe care să promoveze acest lucru. Combinați aceste măsuri cu cele de comunicare cum ar fi informațiile oferite de ofițerii de securitate și sănătate în muncă și informații în cadrul întâlnirilor menite să promoveze această măsură.

Confirmați angajaților că ar putea cere concediu medical pentru a trata această situație.

6. Lucruri de luat în considerare atunci când angajatul sau angajatorul călătoresc în interes de serviciu .

Înainte de a călători:

Asigurați-vă că atât organizația dvs cât și angajații acesteia au cele mai recente informații despre zonele în care se răspândește rapid COVID-19. Puteți accesa această informație pe https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Pe baza celor mai recente informații, organizația dumneavoastră ar trebui să evalueze beneficiile și riscurile legate de planurile de călătorie viitoare

Evitați să trimiteți în asftel de călătorii angajații care sunt expuși unui risc mai mare de îmbolnăvire (angajații în vârstă sau cei cu afecțiuni medicale precum diabetul, boli de inimă sau plămâni) în zonele unde COVID-19 se răspândește rapid.

Asigurați-vă că toate persoanele care călătoresc în zonele de risc ale COVID-19 sunt informați constant de către profesioniști calificați (servicii de sănătate ale personalului, furnizori de servicii medicale, parteneri locali de sănătate publică)

Luați în considerare dotarea angajaților ce urmează să călătorească cu sticle mici de alcool sanitar (sub 100 cl) pentru a facilita spălarea și dezinfectarea periodică a mâinilor.

În timpul călătoriei:

Încurajați angajații să se spele pe mâini în mod regulat și să stea la o distanță de cel putin un metru față de oamenii care tușesc sau strănută.

Asigurați-vă că angajații stiu ce să facă și pe cine să contacteze dacă se simt rău în timpul unei călătorii de afaceri.

Asigurati-vă că angajații dumneavoastră respectă instrucțiunile autorităților locale de unde călătoresc. Angajații ar trebui să respecte orice restricții locale privind călătoria, transportul și adunările ce presupun un număr mare de persoane.  

La întoarcerea dvs sau a angajaților din călătorie:

Angajații care se întorc dintr-o zonă unde se răspândește rapid COVID-19 ar trebui să își ia temperatura de două ori pe zi și să își monitorizeze eventualele simptome pentru 14 zile.

Dacă dezvoltă o tuse ușoară sau o febră de grad scăzut (adică o temperatură de 37.30C sau mai mult) ar trebui să stea acasă în autoizolare. Acest lucru înseamnă evitarea contactului strâns (o distanță de mai puțin de un metru) cu alte persoane, inclusiv cu membri ai familiei. De asemenea, ar trebui să telefoneze furnizorilor de servicii medicale sau departamentului de sănătate publică locală, oferindu-le detalii despre călătoriile recente și simptome.

7. Pregătirea afacerii dvs în cazul în care COVID-19 va ajunge în comunitatea dvs.

Dezvoltați un plan de urgență pe care ar trebui să îl puneți în aplicare dacă cineva devine suspect de îmbolnăvire cu COVID-19 la locul de muncă.

Planul ar trebui să acopere plasarea persoanei bolnave într-o cameră sau zonă în care să fie izolată de restul personalului de la locul de muncă, limitând astfel numărul de persoane cu care persoana bolnavă intra în contact.

Luați în considerare cea mai potrivită modalitate de a identifica o persoană infectată cu COVID-19 fără a crea o situație de stigmatizare sau discriminare la locul de muncă.

Informați autoritățile locale despre măsurile pe care le-ați luat și solicitați contribuția acestora.

8. Promovați posibilitatea telemuncii sau a muncii la domiciliu în organizația dvs. Dacă există un focar de COVID-19 în organizația dvs, autoritățile de sănătate pot sfătui angajații să evite transportul public și locurile aglomerate.

9. Dezvoltați un plan de urgență pentru a asigura continuitatea muncii în cadrul organizației dvs în cazul apariției unui focar la locul de muncă.

Dezvoltarea acestui plan vă va ajuta să pregățiti organizația pentru posibilitatea apariției unui focar de COVID-19 la locul de muncă sau în comunitate. De asemenea, acest plan poate fi folosit și în alte situații de urgență în domeniul sănătății.

Planul ar trebui să abordeze în primul rând cele mai eficiente modalități de menținere a activității dvs în condițiile în care un număr semnificativ de angajați, contractori sau furnizori nu pot veni la locul dvs de activitate din cauza restricțiilor locale de călătorie sau dacă sunt bolnavi.

Informați atât angajații cât și contractanții despre acest plan și asigurați-vă că aceștia sunt conștienți de ceea ce ar trebui să facă – sau nu – în conformitate cu planul dvs. Subliniați punctele cheie, în special importanța de a rămâne departe de locul de muncă chiar dacă înregistrează simptome ușoare de răceală și au fost nevoiți să ia medicamente simple precum paracetamol și ibuprofen, medicamente care pot masca o infecție.

Asigurați-vă ca planul dvs abordează și sănătatea mentală a angajaților precum și consecințele sociale ale unui caz de COVID-19 la locul dvs de muncă sau în comunitate, și oferiți informații și suport în acest sens.

Autoritatea de sănătate publică locală sau națională poate fi în măsură să ofere sprijin și îndrumare în dezvoltarea planului dvs.

NU UITAȚI:

Acum este momentul să vă pregătiți pentru COVID19. Precauțiile și simpla planificare pot face o mare diferență.

CUM SĂ FIȚI INFORMAȚI CORECT:

Puteți accesa cele mai recente informații puse la dispoziție de către Organizația Mondială a Sănătății cu privire la răspândirea COVID-19, accesând următoarele link-uri: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

https://www.epi-win.com/
Parlamentare 2024/ Prezența la vot – ora 10.00
National vineri, 17 ianuarie 2025, 11:21

Vor fi reguli noi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Vor fi reguli noi în campania electorală pentru alegerile...

Vor fi reguli noi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale
Protest al sindicatelor din apărare și ordine publică împotriva ordonanței „Trenuleț”
National vineri, 17 ianuarie 2025, 09:57

Protest al sindicatelor din apărare și ordine publică împotriva ordonanței „Trenuleț”

Protest al sindicatelor din apărare și ordine publică împotriva ordonanței „Trenuleț”...

Protest al sindicatelor din apărare și ordine publică împotriva ordonanței „Trenuleț”
Rușii au lansat un nou atac lângă România. A fost emis mesaj RO-ALERT în Tulcea
National vineri, 17 ianuarie 2025, 08:27

Rușii au lansat un nou atac lângă România. A fost emis mesaj RO-ALERT în Tulcea

Rușii au lansat un nou atac lângă România. A fost emis mesaj RO-ALERT în...

Rușii au lansat un nou atac lângă România. A fost emis mesaj RO-ALERT în Tulcea
Dosarul Mineriadei/ Încă doi foști oficiali inculpați
National joi, 16 ianuarie 2025, 14:48

Dosarul Mineriadei/ Încă doi foști oficiali inculpați

Foștii comandanți militari Vasile Dobrinoiu și Peter Petre – inculpați în dosarul Mineriadei din...

Dosarul Mineriadei/ Încă doi foști oficiali inculpați
National joi, 16 ianuarie 2025, 14:28

România este invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo

Târgul Internațional de Carte de la Cairo este cel mai mare eveniment de profil din Orientul Mijlociu și...

România este invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo
National joi, 16 ianuarie 2025, 10:37

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră...

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică
National joi, 16 ianuarie 2025, 08:33

Cea mai rece noapte din sezon

Cea mai rece noapte din...

Cea mai rece noapte din sezon
National joi, 16 ianuarie 2025, 08:24

Data alegerilor prezidențiale, stabilită joi prin hotărâre de guvern. Calendarul alegerilor

Data alegerilor prezidențiale, stabilită joi prin hotărâre de guvern. Calendarul...

Data alegerilor prezidențiale, stabilită joi prin hotărâre de guvern. Calendarul alegerilor