One World Romania si filmul in aer liber la Craiova!
Publicat de Cosmin Meca, 15 iulie 2016, 13:57 / actualizat: 15 iulie 2016, 16:32
După ce au mai avut un eveniment la Colegiul Național ”Frații Buzești” anul trecut, la care, după cum ne-au spus organizatoarele, participarea și interacțiunile au depășit aștepările, One World România la Școală revine în capitala Olteniei cu un documentar care a putut fi vizionat alături de altele în cadrul festivalului de film de la București ”One World România”. Țelurile acestuia sunt promovarea întâlnirii de viziuni a realizatorilor de documentare și activiștilor, precum și uzitarea filmelor de tip documentar drept o unealtă educațională în liceele românești, cu activități dedicate studenților și profesorilor.
Pe timpul verii, One World Romania la Școală aduce filme documentare în curțile oamenilor și alte spații alternative dispuse să găzduiască o proiecție dedicată tinerilor. Prin amabilitatea lui Romeo Tiberiade, consilierul primarului Craiovei și președintele Partidei Romilor, și a fiicei sale, Izabella, a luat ființă Filme la Curte în Craiova. Astfel, am avut parte de o seară împachetată în discuții cu focus pe discriminarea în societate și ruperea de tradițiile rrome.
Perla e din Slovacia. La școală are note într-o continuă scădere, precum și satul din care provine are o singură conductă de apă. Perlei nu-i place să învețe, însă după cum îi spun toți, inclusiv mama și tatăl ei, ambii șomeri, cu o diplomă poți salva vieți, inclusiv pe a ei. Să apreciem, deci, cât de prețios este pentru rromi un grad de acumulare a informațiilor validat cu o bucată de hârtie, și cât de ușor îl demit nu puțini dintre elevii și studenții români. Jenica e din România, însă trăiește în Franța. În România nu a mai fost de opt ani. La locul ei de muncă de la cantina tuturor nu-i place să se ducă, însă îi oferă banii necesari pentru a-și întreține micul apartament și studiile sale. Jenica vrea să devină coafeză și să se căsătorească cu un bărbat gadjo (non-Romani).
Chiar dacă destinele lor par, la propriu și la figurat, atât de depărtate unul de celălalt, ele se împletesc grație organizației de dans ”Kesaj Tchave”. Cele două fete își pavează prietenia de 1500 km distanță prin discuțiile de pe Skype și gândurile fugare care ne trec tuturor prin cap când avem nevoie de cineva alături. Una se rupe din realitatea solipsistă și gândește pe termen lung, cealaltă e indiferentă față de ce i-ar putea aduce o notă mai mare și îngenunchează în fața tradițiilor. Una dansează cu sufletul la gură și chicotește la final cu colegii de trupă, pe când cealaltă împinge o tava și spală vase pentru a pompa viață în visul ei. Una se teme că emanciparea celeilalte și stilul de viață din Franța o vor face pe cealaltă să privească de sus comunitatea din care se trage, însă cealaltă îi demonstrează exact opusul și narează cald despre cum se va simți mereu bine printre rromi.
Nu notele, nu slujba, nici comunitatea nu îl fac pe om. Omul îl face pe om.
Text: Eliza Niță
Mai jos aveți trailer-ul filmului.