ONG-urile critică propunerea de eliminare a taxelor radio-TV
Publicat de Cosmin Meca, 19 octombrie 2016, 14:31
Trei ONG-uri din lumea presei au adresat o scrisoare deschisă, în care critică recenta propunere legislativă de eliminare a taxelor, o propunere care, în opinia lor, ar afecta serviciul public de televiziune, TVR, şi cer, totodată, Parlamentului să o respingă şi să lanseze o dezbatere publică transparentă cu privire la rolul şi finanţarea serviciilor publice de presă. Cele trei organizaţii semnatare sunt ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media.
După cum relateză CEE TV, pe data de 10 octombrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus la Senat un proiect de lege vizând eliminarea a 102 taxe, legea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Printre taxele propuse se numără cele pentru posturile publice de radio şi televiziune. În memorandumul explicativ, iniţiatorii pretind că măsura este necesară pentru asigurarea unei mai mari transparenţe şi imparţialităţi în activitatea celor două instituţii. Proiectul propus menţionează că finanţarea celor două instituţii publice urmează să se facă de la bugetul de stat, fără să ofere şi alte detalii.
Inițiatorul proiectului, Liviu Dragnea spune că prin eliminarea acestor taxe va fi redus timpul petrecut la ghișee, activitatea instituțiilor publice va fi simplificată și va crește încrederea în statul român.
Cel trei ONG-uri sunt, însă, de părere că măsurile propuse vor afecta profund misiunea presei publice şi vor crea o dependenţă excesivă de factorul politic.
Și Guvernul se opune acestui proiect de lege. Cheltuielile radioului și televiziunii publice urmează să fie susținute de stat.
Prin urmare, măsura are un impact prea mare asupra bugetului de stat și nu există fonduri pentru susținerea ei, potrivit Ministerului Finanțelor.
Totodată, un nou raport al Media Intelligence Service arată că taxa pentru serviciile audiovizuale furnizează două treimi din veniturile posturilor publice membre ale EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune). Astfel, taxa este modalitatea cea mai stabilă, transparentă şi adaptabilă pentru finanţarea posturilor publice. Iar pentru cetăţeni este mult mai convenabilă, orice abonament la televiziunile cu plată costând aproximativ 137 euro pe an.