Orasele lumii in care se mananca cel mai bine
Publicat de Cosmin Meca, 27 august 2015, 08:41 / actualizat: 27 august 2015, 19:07
Reţeta unei vacanţe perfecte include şi o experienţă culinară memorabilă, aceasta fiind ideea pe care s-a bazat realizarea unui clasament al destinaţiilor turistice în care gurmanzii pot decoperi bucătării locale cu gusturi şi arome greu de egalat.
Publicaţia Huffington Post a publicat un top al oraşelor lumii care pot include fără probleme şi mâncarea pe lista atracţiilor turistice, printre factorii luaţi în considerare în realizarea selecţiei numărându-se caracterul unic al mâncărurilor şi băuturilor tradiţionale, calitatea restaurantelor şi barurilor, diversitatea gastronomică, dar mai ales evoluţia permanentă care se simte în aceste zone geografice din punct de vedere culinar.
18. Penang, Malaysia
Există un motiv întemeiat pentru care Penang este adesea numit „capitala culinară a Malaysiei“. Mai exact, zona considerată un adevărat rai gastronomic de turişti din toată lumea se numeşte George Town şi este capitala Penang-ului. Preţurile mici şi amestecul de stiluri culinare, indian, chinez, thaialndez şi malaysian, conturează o bogăţie de arome unice.
Printre delicatesele care trebuie încercate se numără rojak (un tip de gogoşi cu pastă de creveţi şi fructe), dar şi varietatea impresionată de supe (foto), de la cea pe bază de porc, raţă cu scorţişoară şi anason până la zeama de creveţi şi oase de porc, perişoare de peşte şi tăiţei asiatici. Un loc unde poţi savura tot ce-ţi pofteşte inima pentru mai puţin de 10 dolari este Centrul Gurney Drive Hawker.
17. Melbourne, Australia
Melbourne este un oraş impresionant din punct de vedere gastronomic şi acest lucru este confirmat şi de numărul mare de chefi care au ales să muncească aici în ultimii ani, printre care Frank Camorra şi Andrew McConnell. Imigranţii italieni au adus tot ce era mai bun din moştenirea lor culinară, la fel şi coreenii care trăiesc aici şi care şi-au deschis nenumărate restaurante extrem de populare. Unul dintre cele mai apreciate restaurante cu specific coreean este Huxtable.
16. Ho Chi Minh (Ho şi Min), Vietnam
Influenţa Franţei coloniale se simte din plin în istoricul Saigon, aşa cum încă mai este numit de localnici Ho Chi Minh, atfel încât din alăturarea preparatelor franţuzeşti cu cele vietnameze au rezultat adevărate minunţăţii culinare.
Este cazul sandvişului bahn mi, un amestec de carne de pui, murături şi sos învelit în baghetă crocantă, sau a crabului cu sos chili (foto).
15. Buenos Aires, Argentina
Fripturile, cunoscute sub numele generic asado, vinul roşu de calitate şi produsele de patiserie (empanadas) sunt numai câteva dintre argumentele care fac din Buenos Aires o destinaţie turistică culinară. Cel mai bun local în care se servesc numai preparate la grătar este Don Julio, în timp ce Peron Peron se laudă cu pateuri care dau dependenţă. La categoria cea mai bună mâncare pe care o poţi cumpăra pe stradă se detaşează sandvişurile choripan, care conţin bucăţi din vestitul cârnat chorizo perpelite pe grătar.
14. New Orleans, SUA
Este considerat oraşul unde s-a inventat cocktail-ul, dar este vestit pentru culturile culinare creolă şi cajună. Jambalaya, fasolea roşie cu orez sau gumbo sunt adevărate vedete ale gastronomiei locale, iar fuziunea dintre bucătăria americană şi cea franceză se dovedeşte irezistibilă pentru turişti din întreaga lume.
FOTO Jambalaya
Nu în ultimul rând, sanvişurile po’boys (cu creveţi, stridii fripte, bacon şi brânză cheddar sau cu carne de vită friptă şi sos) sunt bune de te lingi pe degete.
13. Montreal, Canada
Specialităţile din carne afumată şi celebrul poutine (amestec de cartofi pai, brânză şi sos) pot fi savurate la tot pasul.
Un local recomandat pentru priceperea cu care sunt pregătite reţetele specifice provinciei Quebec este Au Pied de Cochon (La piciorul porcului).
12. Copenhaga, Danemarca
Un sandviş Smørrebrød cu somon sau un hot-dog organic de la standurile Dop din Copenhaga sunt uşor de obţinut şi mult mai ieftine decât într-un restaurant. Însă capitala daneză se laudă cu nu mai puţin de 15 restaurante cotate cu stele Michelin, printre care şi celebrul Noma, unde sunt satisfăcute şi cele mai pretenţioase preferinţe culinare. Dar revenind la mâncarea de stradă (street-food cum o numesc americanii), nu trebuie ratat heringul marinat, care merge cu o bere daneză rece ca gheaţa.
11. Hong Kong, China
Hong Kong nu este numai un centru financiar, ci şi unul gastronomic. De la găluştele (dim sum) cu porc sau alte umpluturi, până la preparatele în care se împletesc bucătăria engleză şi cea chineză, oferta culinară este vastă şi fiecare poate descoperi ceva pe gustul său.
FOTO Yakitori
Restaurantul Tim Ho Wan are o stea Michelin şi este vestit pentru găluştele (dim sum) pe care le are în meniu, în timp ce la gastropub-ul Yardbird bucătarul şef Matt Abergel, de origine canadiană, face din yakitori (frigărui de pui în stil japonez) o adevărată artă.
10. Barcelona, Spania
Jambonul iberic (foto) nu mai are nevoie de nici un fel de reclamă, iar bucătăria catalană nici atât. Bodega 1900 din Barcelona serveşte tapas de o veşnicie, dar acest lucru nu a făcut decât ca reţetele pentru aperitivele locale să atingă desăvârşirea.
În restaurantul Dos Palillos, chef Albert Raurich combină în cel mai gustos mod posibil aperitivele spaniole cu bucătăria asiatică. O variantă gastronomică tradiţional spaniolă poate fi încercată la localul La Boqueria, iar Mercat de Santa Caterina este un restaurant unde localnicii nu prea mai lasă loc la mese şi pentru turistul înfometat, atât de bună se pare că este mâncarea.
9. Tokyo, Japonia
În piaţa de peşte Tsukiji din Tokyo se spune că se poate cumpăra cel mai bun sushi din lume, iar cei mai buni tăiţei asiatici care se înmoaie într-o supă plină de arome (tsukemen) pot fi încercaţi la Rokurinsha. Tokyo este „bucătăria“ uriaşă unde îşi găsesec locul preparate din aproape toate culturile lumii, fiind metropola cu cel mai mare număr de restaurante cotate cu stele Michelin din lume, chiar mai multe decât Parisul. În ceea ce priveşte mâncare de la colţ de stradă, diversitatea este copleşitoare şi binevenită, iar zonele de fast-food din mall-uri sunt adevărate comori culinare, total diferit de ceea ce se poate găsi într-un mall din Europa.
8. Istanbul, Turcia
O vacanţă la Istanbul se poate dovedi revelatoare, chiar şi dacă nu ne rezumăm să mâncăm omniprezentul kebab, care se găseşte aici în zeci de variante. Bazarurile sunt cornuri ale abundenţei, mai ales în ceea ce priveşte condimentele, mâncărurile pe bază de legume sunt extraordinare, la fel şi cele cu carne. Menemen (ouă jumări cu ceapă şi roşii), lahmacun (gustoasa pizza turcească) şi Sebzeli kebab (foto), o varietate de kebab în care bucăţile de carne sunt amestecate cu vinete, cartofi, ardei, fac cinste bucătăriei turceşti.
Zubeyir şi Ciya Sofrasi (localizat în partea asiatică a oraşului) sunt două dintre restaurantele unde orice comanzi este făcut ca la mama turcilor acasă.
7. Cartagena, Columbia
Fritos, aşa cum numesc localnicii mâncarea vândută la tonetele stradale, este cu adevărat delicioasă în Cartagena: lipiile din porumb umplute cu carne sau ouă (arepas), fructele de mare proaspete şi popularul desert cholados (un fel de salată de fructe exotice cu fulgi de gheaţă şi lapte) sunt obligatorii pentru turistul înfometat.
6. Marrakesh, Maroc
Tajine (foto) cu carne de capră sau miel, un fel de mâncare berber, se alătură bogatei istorii care s-a răsfrât în mod fericit şi în bucătăria locală, cu influenţe franceze, africane şi orientale.
Partea veche a oraşului oferă mereu surprize culinare, printre care se numără kefta (chifteluţe cu paprika, cumin, ceapă, coriandru şi pătrunjel) şi merguez (cârnat picant cu carne de vită şi berbec), iar în piaţa Djema el-Fna poate fi testat şi capul de oaie fript. Bô-Zin este unul din restaurantele cunoscute din Marrakesh, unde bucătăria tradiţonală este extrem de respectată.
5. New York City, SUA
Mâncare evreiască, hot dog şi pizza în zeci de variante, mâncare asiatică, bucătărie de cea mai înaltă clasă în restaurantele de top răspândite în tot oraşul, New York este un creuzet al diversităţii, inclusiv culinare.
4. Londra, Marea Britanie
În ultimii zece ani, scena culinară londoneză a fost considerabil îmbogăţită de imigranţii din toată lumea care şi-au găsit aici a doua casă. Mâncarea indiană, coreeană sau cea din America Latină sunt, la acest moment, pe val. La tot pasul dai peste rulote cu mâncare, iar luptă pentru supremaţie este mai aprigă decât între restaurantele cu ştaif.
3. Mumbai, India
Nu mai puţin de 20 de milioane de locuitori numără Mumbai, iar acesta este un motiv pentru care diversitatea culinară este capitolul la care acest oraş uimitor excelează.
Mutton dhansak – foto (mâncare de legume cu carne de oaie sau berbec) sau o porţie de bhel puri (orez cu legume şi pastă de tamarind) aşa cum se poate cumpăra de la bucătarii de stradă te vor face să percepi doar o mică parte din ceea ce presupune cultura culinară indiană.
2. Bologna, Italia
În Bologna ai impresia că mâncarea este mereu făcută de mâinile pricepute ale bunicelor. Sosul bolognese s-a inventat aici, iar ragu este unul dintre cele mai consistente şi mai savuroase sosuri italiene, în care mirodeniile şi carnea se transformă într-un festin pentru papilele gustative.
FOTO Ragu
Lasagna, Tagliatelle alla Bolognese, totul presărat din belşug cu parmesan, dar şi alte delicii pot fi gustate în Mercato di Mezzo, o piaţă plină cu bunătăţi locale.
1. Bordeaux, Franţa
Locul fruntaş în clasament îl ocupă Bordeaux, chiar dacă Parisul este de regulă oraşul care reclamă laurii de fiecare dată. Vinurile bune din regiune sunt acompaniate de o bucătărie bogată: de la confit-ul de raţă şi foie gras până la reţetele pe bază de languste sau soici, totul este proaspăt şi gustos. Nu în ultimul rând, în regiunea Boredeaux se produc anual 700 de milioane de sticle de vin.
sursa: turismistoric.ro