Oraselul unde bogatii se joaca de-a saracii
Publicat de Cosmin Meca, 3 august 2015, 09:56
Shanty Town este numele unui compex turistic deschis în localitatea Bloemfontein din Africa de Sud, capitala provinciei Free State, unde turiştii plătesc 60 de euro pe noapte pentru a experimenta stilul de viaţă a milioane de africani care trăiesc la limita sărăciei.
Barăcile din tablă răspândite prin Shanty Town imită casele amărâte în care îşi duc viaţa o mulţime de sud-africani de rând. Paturile înguste, bucătăriile improvizate şi toaletele comune contribuie la redarea imaginii dezolante pe care proprietarii companiei le-o oferă turiştilor curioşi să încerce gustul amar al sărăciei.
Reprezentanţii complexului îşi asigură clienţii că vor avea parte de o experienţă completă, dar cu precizarea că joaca de-a săracul se va petrece într-un „mediu lipsit de orice fel de risc“. Ideea de a face bani prin comercializarea conceptului de sărăcie a iscat o mulţime de comentarii critice din partea mai multor organizaţii neguvernamentale.
La rândul lui, analistul politic şi omul de televiziune Stephen Colbert a caracterizat acest gen de turism drept „insensibil, în cel mai bun caz“. Turiştii care aleg să se cazeze la Shanty Town sunt acuzaţi de ipocrizie, de vreme ce barăcile sunt racordate la apă curentă, sunt electrificate, au încălzire în pardoseală şi internet wireless, facilităţi de care familiile sud-africane sărace nu beneficiază.
Pe de altă parte, jurnaliştii de la Daily Mail observă că un muncitor sud-african abia reuşeşte să câştige, într-o lună, puţin mai mult decât plăteşte un turist ca să vadă ce înseamnă sărăcia.
Scriitorul sud-african Zachary Levenson consideră acest concept turistic jignitor şi spune că orăşelul induce falsa idee că oamenii aleg să trăiască în aceste condiţii: „Nimeni nu-şi doreşte să locuiască într-o baracă, nici măcar o singură persoană.“
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.