Pădurea amazoniană emite, pentru prima dată, mai mult dioxid de carbon decât este capabilă să absoarbă
Publicat de Cosmin Meca, 16 iulie 2021, 11:12
Pădurea amazoniană emite acum mai mult dioxid de carbon decât este capabilă să absoarbă, au confirmat oamenii de știință pentru prima dată.
Emisiile ajung la 1 miliard de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit unui studiu. Pădurea amazoniană a fost până acum un depozit de carbon, absorbind emisiile care alimentează criza climatică, însă acum pădurea provoacă accelerarea schimbărilor climatice, au spus cercetătorii.
Mare parte din emisii sunt cauzate de incendii, multe dintre acestea fiind declanșate intenționat pentru a face loc pentru producția de soia și carne. Însă, chiar și fără incendii, temperaturile mai crescute și seceta înseamnă că pădurea amazoniană a ajuns, de fapt, o sursă de CO2, nu un depozit de dioxid de carbon.
Copacii și plantele au absorbit în jur de un sfert din toate emisiile produse de combustibilii fosili începând cu 1960, pădurea amazoniană având un rol major drept cea mai mare pădure tropicală. Pierderea abilității de a mai absorbi CO2 este un avertisment puternic a faptului că reducerea emisiilor de la combustibili fosili este mai necesară ca niciodată, au spus oamenii de știință.
O parte din pădurea amazoniană emite dioxid de carbon chiar și fără incendii
Cercetările au folosit aeronave de mici dimensiuni pentru a măsură nivelurile de CO2 până la 4.500 metri deasupra pădurii în ultimul deceniu, arătând cum se schimbă întreaga pădure amazoniană. Studiile anterioare care au indicat că pădurea devenea o sursă de CO2 erau bazate pe date prin satelit, datele de acest fel putând fi afectate de nori, sau măsurători de la sol asupra copacilor, care pot acoperă doar o mică parte din regiunea vastă.
Oamenii de știință au spus că descoperirea faptului că o parte din pădurea amazoniană emite carbon chiar și fără incendii este extrem de îngrijorătoare. Aceștia au precizat că acesta este rezultatul defrișărilor din fiecare an și a incendiilor care fac pădurile adiacente mai predispuse în următorul an. Copacii produc mare parte din precipitațiile regiunii, așa că mai puțin copaci înseamnă secete severe, valuri de căldură și mai multe incendii.
Guvernul președintelui brazilian Jair Bolsonaro a fost aspru criticat pentru încurajarea defrișărilor în pădurea amazoniană, care au atins un apogeu în ultimii ani, în timp ce incendiile au ajuns la cel mai înalt nivel din 2007, potrivit The Guardian.
„Studiul este cu adevărat impresionant”
Luciana Gatti, de la Institutul Național pentru Cercetare Spațială în Brazilia, a coordonat cercetările. „Prima veste proastă este că arderea pădurii produce de aproximativ trei ori mai mult CO2 decât este capabilă să absoarbă pădurea.
A doua veste proastă este locurile în defrișările au depășit 30% arată emisii de carbon de 10 ori mai mari decât în zonele în care defrișările sunt mai scăzute de 20%”, a spus Gatti.
Mai puțin copaci înseamnă mai puțină ploaie și temperaturi mai ridicate, astfel că sezonul secetos este chiar mai dificil pentru pădurea rămasă. „Avem o buclă negativă care face pădurea amazoniană mai susceptibilă la incendii”, a adăugat Gatti.
„Studiul este cu adevărat impresionant. Să zbori la fiecare două săptămâni și să faci măsurători timp de nouă ani este o faptă uimitoare”, a precizat prof. Simon Lewis, de la University College London.
sursa: descopera.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.