Paine rustica cu masline
Publicat de Cosmin Meca, 21 noiembrie 2014, 12:10 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
Ingrediente:
- 500 g faina
- 370 g apa calduta
- 15 g drojdie proaspata/4 g drojdie uscata
- 1 lingurita miere/zahar/malt
- 1 lingurita rasa sare
- 100-125 g masline negre
In cazul in care nu va plac maslinele o puteti face cu nuci, rosii deshidratate taiate in bucatele mici, diferite seminte ( in, floarea soarelui, dovleac etc), cu un mix de ierburi ( salvie, rozmarin, iarba ciorii, origano, maghiran).
Mod de Preparare
- Punem faina intr-un vas si facem o gropita in centrul ei. Frecam drojdia cu 1 lingurita de miere, zahar sau malt si o amestecam apoi cu apa calduta (nu fierbinte!).
- Turnam apa in centrul fainii si amestecam putin pana prinde consistenta, taiem maslinele in feliute subtiri si le adaugam aluatului.
- Amestecam cu o lingura de lemn, deoarece aluatul este foarte moale si lipicios, pana cand inglobam maslinele in aluat.
- Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit 2 ore.
- Cu 20 minute inainte de terminarea perioadei de dospit, bagam in cuptor o cratita mai inalta (cca 30 cm inaltime si cu un diametru de 24cm) de inox cu capac de inox si il preincalzim la 220°C.
- Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine pudrata cu faina ( aluatul este destul de moale, desi este elastic) si ii dam o forma rotunda.
- Cand cuptorul a atins temperatura de 220°C, scoatem cu grija cratita (atentie mare sa nu va ardeti), scoatem capacul, punem painica noastra in cratita, o acoperim repede cu capacul si o bagam in cuptor.
- O coacem 40 minute la 220°C, apoi scoatem capacul si o mai coacem inca 15 minute ca sa prinda o culoare frumoasa, uniforma.
Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca cca 10-15 minute in pozitie verticala. In acest fel, coaja va ramane crocanta dupa racirea completa.
www.lauraadamache.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.