Pandemia de Covid-19, în țările Europei și în Statele Unite
Publicat de Lica Simona, 13 noiembrie 2020, 10:04
Germania şi Franţa văd primele semne de încetinire a răspândirii coronavirusului, după două săptămâni de reimpunere a restricţiilor sanitare. Potrivit institutului german Robert Koch de supraveghere a sănătăţii, curba se aplatizează, ceea ce nu exclude măsuri suplimentare. Şi premierul francez, Jean Castex, a anunţat păstrarea neschimbată a regulilor, pentru că tendinţa este fragilă şi trebuie confirmată pe termen lung.
Daniela Coman, corespondent Radio România:
În schimb, în multe alte ţări europene, situaţia ramâne critică, iar guvernele instituie masuri suplimentare. Grecia interzice, de astăzi, circulaţia pe timpul nopţii, iar, în Portugalia, sunt extinse zonele cu restricţii sanitare. Slovenia a interzis aproape toate adunarile publice, Ungaria a impus izolarea pentru cel puţin o lună, iar, în Italia, trei regiuni din nord introduce, de azi, noi restricţii.
Elena Postelnicu, corespondent Radio România:
Situaţia se agravează şi în Serbia, cu noi recorduri de contaminări şi decese cauzate de noul coronavirus. Ministrul sârb al Sănătăţii a anunţat că spitalele din Belgrad nu mai au locuri pentru pacienţii COVID-19. În mai puţin de 24 de ore, fuseseră internaţi 600 de bolnavi, infectaţi cu noul virus. În total, peste 3.400 de persoane sunt, în prezent, spitalizate, în această ţară, cu şapte milioane de locuitori. Cu toate acestea, de la începutul celui de-al doilea val al pandemiei, autorităţile sârbe nu au impus, încă, restricţii semnificative.
La fel ca Europa, Statele Unite se confruntă cu noul val de pandemie. Numărul de cazuri noi a depășit, ieri, 150.000, iar spitalizările au ajuns, de asemenea, la un record de 66.000. Oficialităţile din sănătatea publică arată că răspândirea coronavirusului e provocată acum, în principal, de evenimentele sociale private, cu grupuri mai mici de oameni şi tot mai multe state americane şi mari oraşe, precum Chicago, îşi sfătuiesc cetăţenii să rămână în case şi să evite reuniunile de familie, cum sunt cele de Ziua Recunoştinţei, de peste două săptămâni. New Yorkul revine la restricţii de program pentru baruri şi restaurante. În lipsa unor măsuri naţionale, democraţii îl acuză pe preşedintele Trump că neglijează pandemia, pentru că este ocupat cu contestarea alegerilor.
Doina Saiciuc, corespondent Radio România:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.