Paradoxul lui Peto poate ajuta cercetătorii să descopere secretele cancerului
Publicat de Cosmin Meca, 27 decembrie 2021, 15:42
Teoretic, cu cât un animal are mai multe celule și trăiește mai mult, cu atât cresc șansele de producere a unor mutații care cauzează cancer.
Observațiile și datele colectate infirmă însă această ipoteză. De exemplu, viețuitoare de dimensiuni mari, precum elefanții și balenele, au o incidență foarte scăzută.
Carlo Marley, profesor la Arizona State University, împreună cu o echipă internațională de experți, au elaborat un studiu în cadrul căruia au fost analizate peste 110 000 de viețuitoare din 191 de specii.
Scopul lucrării este de a analiza rata mortalității prin cancer pentru un număr mare de mamifere din diferite specii, de a testa validitatea paradoxului lui Peto și de a găsi mecanisme pentru prevenirea și combaterea acestei boli.
Rezultatele publicate sunt în concordanță cu cu paradoxul lui Peto, nefiind găsită vreo corelație între riscul de mortalitate prin cancer și masa mamiferului, ceea ce conduce la concluzia că prin selecție naturală, animalele de dimensiuni mari au dezvoltat anumite mecanisme care de protecție care reduc riscul de îmbolnăvire cu cancer.
Sursă text: scitechdaily.com