Parteneriat româno-bulgar: Patrimoniul cultural şi profesiile creative, în atenția tinerilor
Publicat de Lica Simona, 6 septembrie 2021, 16:22
Sprijinirea educaţiei în domeniul patrimoniului cultural, implicit încurajarea formării profesionale pentru meserii, în acest domeniu, este scopul proiectului „Creative Jobs For Creative Youth”, care se desfăşoară, în această perioadă, printr-un parteneriat româno-bulgar, în cadrul programului european Erasmus plus. La proiect participă 32 de tineri din localitățile doljene Poiana Mare şi Calafat și din orașul de peste Dunăre – Vidin şi oferă oportunităţi de implicare a acestora în diverse experienţe cultural-educative, pentru a deprinde noi cunoştinţe şi competenţe. Astfel, tinerii au participat la sesiuni de cunoaștere și fotografiere a patrimoniului arhitectural şi muzeal din zonă, la ateliere creativ-interactive, precum şi la jocuri pentru orientarea profesională. Activităţile s-au desfăşurat, în această vară, în municipiul Calafat şi în oraşul Vidin, din Bulgaria. Rebeca Popescu are studii de Artă Sacră la Universitatea din Craiova şi master în Restaurare la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și a fost formator în cadrul proiectului:
Cei 32 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, au învăţat că, în fiecare ţară, în care se află, cunoaşterea patrimoniului le oferă ocazia de a descoperi diferenţe culturale, dar au învăţat şi să își asume responsabilitatea pentru protejarea, întreținerea și transferul acestui patrimoniu către generațiile viitoare. O pot face acum ca turişti, iar, mai târziu, alegând o meserie în acest domeniu – de exemplu, muzeograf, restaurator, arheolog ori bibliotecar. Darius-Andrei Pătruţi, elev la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din comuna Poiana Mare:
Proiectul „Creative Jobs For Creative Youth” este implementat de Asociaţia „EU vreau” din Craiova şi organizaţia AVE, din Vidin, pe o perioadă de 2 ani, între 1 februarie 2019 şi 31 ianuarie 2022. Experinţa este una nouă pentru majoritatea tinerilor implicaţi – mulţi cu oportunităţi reduse, care nu au mai călătorit niciodată într-o ţară străină şi nu au mai participat la astfel de activităţi educative cu caracter non-formal, promovate de programul european Erasmus plus. Filip Georgiev, student din Vidin, lider de grup în cadrul proiectului:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.