Partidul e-n toate
Publicat de Cosmin Meca, 5 mai 2018, 08:30 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 21:31
Mai e un pic și dăm în ziua de 8 mai 2018. Dacă faceţi un uşor exerciţiu de imaginaţie, marți iar ar trebui să mâncăm mici, să bem bere şi să mărşăluim artistic prin buricul urbei. Pentru că marți Partidul Comunist Român ar fi putut împlini 97 de anişori. Nu ați uitat, nu-i așa?
„Partidul e-n toate
E-n cele ce sunt
Și-n cele ce mâine vor râde la soare
E-n pruncul din leagăn
Și-n omul cărunt,
E-n viața ce veșnic nu moare.” (George Lesnea)
Habar n-am de ce, dar, cu această ocazie, mi-a venit în minte şi un nume: Jean Moscopol. Jean Moscopol, cântăreţ român de muzică uşoară cunoscut publicului în perioada interbelică, născut la Brăila, la 26 februarie 1903 din părinţi greci: mama, Terpsihore, era din Constanţa, în timp ce tatăl său, Lascăr, era de prin Mesimvria, dar se stabilise la Brăila. Numele său real era Ioan Moscu.
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial Moscopol s-a împotrivit sistemului politic instaurat la Bucureşti. Jean Moscopol s-a aşezat ca un ghimpe împotriva mai marilor vremii şi a compus balade şi cuplete anticomuniste în care îi îndemna pe români să nu-şi piardă speranţa. A scăpat ca prin minune nearestat. A luat drumul pribegiei în 1947, plecând la Paris, ajutat de actriţa Elvira Popescu. Din Franţa a plecat la scurt timp în Germania, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă. În cele din urmă, artistul s-a stabilit la New York, unde a trăit până la sfârşitul vieţii.
Puţină lume îşi mai aduce aminte astăzi de Jean Moscopol. El a lansat cântece celebre precum „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?”, preluat ulterior de Gică Petrescu.
M-am întrebat, însă, de ce Jean Moscopol a plecat şi dus a fost. Să fie din cauza unor cuplete precum acesta – „Farsa alegerilor”? Cine ştie…
„Comuniştii ţin prelegeri
Şi te cheamă la alegeri
Ca să alegi vrei-nu vrei
Tot pe cei aleşi de ei.
După vot încep minciuna
Cu-aţă albă ce-i cusută
Că-n alegeri totdeauna
Ei obţin sută la sută.
Prin alegeri înţelegi
Să alegi când ai ce-alege
Dar la comunişti alegi
Fără s-ai de unde-alege.
Aşa-s comuniştii toţi
Mari tâlhari, escroci şi hoţi
Toţi în parte şi-nţelegeri
Toţi în presă şi-n alegeri.”