Connect with us

Regional

Păzitul fântânilor, la Izbiceni

Până în zorii zilei de Sfântul Ion

Published

on

Un obicei păstrat cu sfințenie, în sudul județului Olt, în comuna Izbiceni, este „Păzitul Fântânilor” sau „Păzitul Apelor” așa cum mai este cunoscut. Acest obicei se practică de către flăcăii satului, tineri de până la 20 de ani, care începe cu după amiaza zilei de Bobotează când se împodobesc fântânile cu frunze, papură, stuf sau pănuși de porumb. Se face focul lângă fântână, simbolul fiind nu numai întâmpinarea „gerului Bobotezei” ci și al așa numitei iluminări, specifice momentului separației.

Supravegherea fântânii durează până în zorii zilei de Sfântul Ion când bătrânii satului vin și sfințesc cu aghiazmă apa fântânii. Feciorii, care se dovedesc a fi vrednici de încrederea ce le-a fost dată, vor fi fi cinstiți de cei care vor poposi de dimineață la fântâna lor și apoi vor merge cu Iordanul. Ei se vor spăla pe față cu apă curată, neîncepută, pentru alungarea spiritelor malefice și pentru purificare. Flăcăii care au păzit fântâna se împart în grupuri și merg cu gălețile pline cu apă pe la casele oamenilor, făcând urări de bun augur.

Gospodarii se spală de trei ori pe față și cu aceeași apă stropesc păsările, animalele, pomii pentru a fi roditori tot anul. (Rador)